Sataraš se jede topao, često kao prilog mesu, ali odličan je ohlađen i kao samostalno lagano jelo od povrća. Mnogi ga radi ekonomičnosti kuhanja pripremaju tako da u njega dodaju rižu ili meso, najčešće govedinu.
Sastojci za 4 osobe:
1 kg svježih rajčica
½ kg svježih paprika
½ kg patliđana
2 veće glavice crvenog luka
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sol i papar prema ukusu
Priprema:
Sataraš je najbolje pripremati u širokoj i dubljoj posudi radi što boljeg ukuhavanja većih količina povrća.
Na ugrijanom ulju popecite na tanke ploške nasjeckan crveni luk. Kada luk uvene (omekša) dodajte opranu na rezance narezanu papriku i na kockice narezane patliđane. Zatim dodajte nasjeckan češnjak, a kada se i to povrće malo iskuha dodajte nasjeckane i od kožice očišćene rajčice. Nastavite pirjati sve dok sva tekućina ne ispari i dok se svi sastojci dobro ne povežu. Posolite i popaprite prema želji. Ako vam se dogodi da rajčica bude kisela, tada u povrće možete umiješati žličicu šećera.