Obavezno podliti vinom

Rižoto od škampi, kozica i divljih šparoga

Slika nije dostupna
Ovaj lagani mediteranski rižoto može biti odlična uvertira za finu riblju večeru.

Sastojci:

400 g riže
500 g očišćenih repića škampi i kozica
2 stručka dviljih šparoga
1 glavica crvenog luka
3 češnja češnjaka
0,5 l ribljeg temeljca
1,5 dl bijelog vina (suho slatko)
maslinovo ulje, sol, bijeli papar, maslac, peršin, timijan

Priprema:

U širokoj i dubljoj tavi na maslinovom ulju i malo maslaca lagano popržite luk i češnjak, kada zažute dodajte škampe i kozice, malo posolite i popaprite. Zatim podlijte s vinom i sve zajedno pirjajte. Kada vino malo ispari dodajte rižu i dalje pirjajte dok se riža ne zacakli. Zatim dodajte lagano blanširane vrhove divljih šparoga, podljevajte temeljcem dok se svi sastojci ne povežu i po želji još začinite. Pred sam kraj dodajte žličicu maslaca, pospite s peršinom i timijanom i poslužite.

( Temeljac možete skuhati od kliješta i olupina preostalih od čišćenja škampi i kozica. A ako želite ubrzati proces kuhanja, rižu možete u drugoj posudi skuhati do pola i samo ukuhavanjem svih sastojaka zajedno završiti jelo)