Margariti Teresi Giovanni, supruzi talijanskog kralja Umberta 1. pizza može zahvaliti svoju popularnost. Tijekom svog posjeta Napulju 1889. godine prva dama zamijetila je kako seljaci svakodnevno uživaju u nekom, njoj nepoznatom jelu te naredila slugama da joj donesu tu smiješnu pogaču u dvorac.
Narudžbu je dobio don Raffaele Esposito, vlasnik pizzerije 'Pietro Il Piazaiolo'. Njegova pizza bila je načinjena od dizanog tijesta, a kao nadjev upotrijebio je rajčicu, mozzarellu i bosiljak. Tvrdi se da je tada prvi put upotrijebljena mozzarella u pizzi, a vlasnik ju je nazvao Margarita, kraljici u čast. Tako je ne samo Italija, već i cijeli svijet dobio novi specijalitet, čija popularnost ne jenjava do dana današnjega, tako da slobodno možemo govoriti o pizza fenomenu.
Prvu su pizzu ispekli perzijski vojnici
Iako izvorno talijanski specijalitet, danas pizza u svakoj zemlji ima drugačiji okus, miris i nadjev, i nitko se ne ljuti zbog te kulinarske 'nediscipline'. Kulinarska mašta otišla je tako daleko da danas možemo kušati pizze sa suhim mesom, mljevenim mesom, egzotičnim voćem pa čak i čokoladom, a neke pizzerije nude i pizze s potpisom!
No, tradicija pečenja pogače s nadjevom slične pizzama, seže još u 6. stoljeće prije Krista, kada su perzijski vojnici, na svojim štitovima vrućim od sunca pekli okrugle pogače na koje su stavljali sir i datulje. Kako bi se odobrovoljilo Talijane u njihovu autorstvu nad pizzom, možemo reći da su primjeri s pogačama, poput ovog perzijskog, bili preteče onoga što će, desetke stoljeća nakon toga, oni stvoriti i nazvati pizzom.
Rajčicu su smatrali otrovnom
Osim toga, i u Italiji su stari Rimljani pekli tanke pogače na pečenom vrućem kamenju, začinjene maslinovim uljem, medom, bosiljkom, sirom… Talijani takvu deliciju danas zovu focacciom i služe je kao predjelo. Priča o pogači s umakom od rajčice seže u 16. stoljeće kada u Europu iz Perua stiže rajčica. Danas vrlo raširenu namirnicu, bez koje je većini nas nezamislivo kuhanje i uživanje u jelu, ljudi su tada smatrali otrovnom, pa su je konzumirali uglavnom siromasi i pokoji znatiželjnik. Jeli su je s focacciama i tako se rodila prva poznata pizza.