Talijani kradu sir

Parmezan postao predmet požude

Slika nije dostupna
Aromatični talijanski sir parmezan poznat je i omiljen diljem svijeta, a fraza 'malo parmezana' dobila je u Italiji posljednjih godina posve nove konotacije.

Naime, u razdoblju od 2008. do 2009. svaki deseti proizvod na bazi parmezana nestajao je s polica, a da nije plaćen, objavila je grupa talijanskih proizvođača poljoprivrednih proizvoda CIA.

Prema tim podacima, parmezan se krade 11 posto više nego prethodne godine. Čini se da broj obožavatelja parmezana raste iz dana u dan. Usto, visoka cijena originalnog parmezana nije zanemariva.

Parmezan je ukupno treći proizvod, a prvi među prehrambenima, koji Talijani kradu. Najviše se kradu žileti, 22 posto, a zatim toneri za printer, njih 15 posto.

Parmezan se obično riba i njime se posipa tjestenina i riža. On je najčešće falsificirani talijanski prehrambeni proizvod. Parmezanskih imitacija su prepuni Argentina, Brazil, Japan, Britanija i Njemačka, javlja CIA.

Pravi, originalni parmezan iz Parme i Reggio Emilije na sjeveru Italije, mora se proizvesti od sirova kravljeg mlijeka i mora sazrijevati punih 12 mjeseci.