Omiljena poslastica

Kako pripremiti rožatu?

Slika nije dostupna
Spravite najpoznatiju dalmatinsku slasticu, poznatu pod imenom rožata čija je tajna u karameliziranom preljevu.

Sastojci:

- 5 jaja
- 2 žumanca
- 10 žlica šećera
- korica od 1 limuna
- korica od 1 naranče
- 2 žlice kruškovca ili limunova soka
- 7 dl mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica vode


Priprema:

Mlijeko ulijte u lonac za kuhanje, dodajte 5 žlica šećera te naribane korice limuna i naranče. Smjesu skuhajte i ohladite. U međuvremenu pripremite karamel. Na kuhalu zagrijte preostali šećer pomiješan sa 1 žlicom vode. Kuhajte dok šećer ne poprimi smeđu boju, sličnu karamelu. Karamelom obložite kalup u kojem će se kuhati rožata. U ohlađeno mlijeko dodajte prethodno izmućena jaja i žumanca te smjesu ulijte u kalup. Kalup stavite u vodenu kupelj odnosno veću posudu napunjenu vodom te pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 30-ak minuta. Kada se rožata skuha, malo ju ohladite, zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati. Rožatu izrežite na ploške, stavite na tanjuriće, prelijte preostalim karamelom i dodajte žlicu šlaga na svaki komad.