Sastojci za četiri osobe:
4 oguljene rajčica
1 velika zelena paprika
1 velika žuta paprika
1 manji krastavac
1 mrkva
1 crveni luk
3 deblje šnite starog kruha
3 češnja češnjaka
4 žlice maslinova ulja
2 do 3 žlice vinskog octa
voda
origano, bosiljak, peršin
sol, svježe mljeveni papar
Priprema:
Za dekor ostavite malo, na kockice narezane, paprike i krastavaca.
Povrće operite i narežite na kockice (iz rajčice, paprike i krastavca odstranite sjemenke). Jednu šnitu staroga kruha narežite na kockice i prepecite u zagrijanoj suhoj tavi, a ostatak kruha namočite u 8 dcl vode.
U zdjeli mikserom usitnite namočeni kruh, ocat, češnjak i maslinovo ulje tako da dobijete homogenu masu. Zatim dodajte također mikserom izmiksano povrće i sve zajedno još malo miksajte, posolite, popaprite i dodajte začine. Ulijte smjesu u veliku rashlađenu zdjelu i umiješajte toliko hladne vode da juha bude konzistentna poput lagane kreme. Tako dobiveni gaspacho pokrijte u posudi i ostavite u hladnjaku da odstoji barem 2 sata prije posluživanja. Poslužite ga u dubokim tanjurima ili dubokim čašama, ukrašenog peršinom i ostatkom na kockice narezanim povrćem i komadima prepečenog kruha.