Kao vježbanje

Čokolada snižava tlak

Slika nije dostupna
Jedna kockica čokolade ima jednak učinak na krvni prtisak kao i polusatno vježbanje.

Iako znamo da je čokolada kalorična, bogata šećerima i mastima, teško je se odričemo. Većini je ona omiljena slastica. Stoga nas uvijek obraduje i neka činjenica koja joj govori u prilog, te nam umanjuje grižnju savjesti dok ju uzimamo s police i nosimo ka blagajni. Ovaj puta znanstvenici su došli do zaključka da čokolada djeluje povoljno na krvni tlak.

Naime, učinak čokolade na osobe koje pate od visokog krvnog pritiska mogao bi smanjiti rizik od infarkta za čak 20 posto u vremenu od pet godina, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u australskom Adelaideu. A sve to zbog flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u čokoladi.

Flavanol, naime, ima sposobnost širenja krvnih žila u tijelu. To omogućava da krv kroz njih lakše prolazi i da se krvni tlak snizi. Ovo otkriće daje nadu da se ne mora uvijek posegnuti za lijekovima da bi se snizio krvni pritisak, odnosno hipertenzija jer postoje namirnice koje nam to omogućuju.

Od visokog krvnog prtiska, koji može biti opasan po život, boluje veliki broj ljudi. Primjerice, u Hrvatskoj oko 800 tisuća ljudi pati od visokog krvnog tlaka. Prema najnovijim istraživanjima, do 2025. godine će čak 60 posto svjetske populacije bolovati od hipertenzije. Stotine tisuća ljudi mora uzimati lijekove da bi reguliralo tlak kako bi tako smanjili rizik od bolesti srca, infarkta i otkazivanja bubrega. No, postoje i oni na koje lijekovi ne djeluju. Naime, čak jedan od deset bolesnika ne može ni uz pomoć lijekova kontrolirati svoje stanje ili jednostavno ne podnosi lijekove. Naročito takvima prirodni lijekovi često pomažu, a to bi mogao i flavanol.

Australski znanstvenici usporedili su rezultate 15 drugih istraživanja povezanih sa čokoladom i kakaom. Zaključili su da čokolada osobama s hipertenzijom može sniziti krvni tlak do pet posto. No, prema njihovim riječlima, bit će potrebno još istraživanja kako bi se doznalo koliko je čokolade potrebno za postizanje što boljeg učinka.