Sigurno niste znali da njegovo porijeklo datira još iz 17.st. iz doba Luja XIV. Priča kaže da ga je izmislio jedan kanonik na njegovom dvoru, čiji je prvotni recept uz vrhnje sadržavao brašno i maslac, ljutiku, peršin te luk, dok se danas u suvremenoj kulinarskoj verziji umjesto vrhnja koristi mlijeko, ali i ne ubacujemo previše sastojaka kako su to radili nekada.
Bešamel, mliječni umak nezaobilazan je kod pripremanja lazanja svih vrsta, a jednako tako i musaka.
U velikom riječniku stranih riječi Bratoljub Klaić za bešamel navodi; franc. béchamelle- po imenu pronalazača financijera Béchamela iz 17 st.- gust umak od mlijeka ili vrhnja s jajima i brašnom!
Priprava osnovnog bešamel- mliječnog umaka je vrlo jednostavna! Iako za njegovu pripremu postoje desetci različitih recepata i varijacija koje se primjenjuju kako za koje jelo, a jednako se tako mijenjaju u različitim tradicionalnim svjetskim kuhinjama ipak postoji osnova od koje se rijetko odstupa. Donosimo vam klasičan recept za pripremu bešamel umaka. Kada usavršite osnovni bešamel, pustite malo mašti na volju kod idućeg pripremanja.
Brzi bešamel umak
Sastojci:
100 g. brašna
100g. maslaca
1,5 l mlijeka
malo bijelog papra
sol
(volite li možete dodati i malo muškatnog oraščića)
Priprema:
Na zagrijanom maslacu lagano popržite brašno uz neprestano miješanje. Dolijte zagrijano mlijeko, dodajte sol, bijeli papar i pjenjačom miješajte na vatri od 5 do 10 minuta. Zatim skinite umak s vatre i dalje miješajte dok ne dobijete gust i gladak umak.