Pred očima građana

Tramvaj pregazio psa u centru grada, policija objavila što će s vozačem, oglasili se i Prijatelji životinja: "Skončao je život na grozan način..."

Tramvaj na Trgu bana Jelačića, ilustracija Foto: Damjan Tadic/Cropix
Policija je očevidom utvrdila da vozač tramvaja koji je zgazio psa neće biti kazneno gonjen. Na sve je reagirala udruga Prijatelji životinja.

Vozač tramvaja ZET-a u srijedu popodne u blizini zagrebačkog Trga bana Jelačića zgazio je psa, policija je očevidom utvrdila da vozač nije odgovoran, te neće biti kazneno gonjen.

Na tu vijest reagirali su Prijatelji životinja ističući da strašan prizor koji su građani vidjeli i velika patnja psa koju je proživio zaslužuju detaljnu istragu kako bi se utvrdile okolnosti tog slučaja i odgovornost vozača. Dodali su i da kućni ljubimci moraju biti, prvenstveno zbog svoje sigurnosti, pod stalnim nadzorom svojih vlasnika.

"Zakon o zaštiti životinja propisuje da svatko tko ozlijedi životinju mora joj pružiti potrebnu pomoć, a ako to nije u mogućnosti sam učiniti, mora joj osigurati pružanje pomoći. Ako se ne utvrdi skrbnik životinje, troškove pružanja pomoći ozlijeđenoj životinji financira jedinica lokalne samouprave na čijem je području životinja ozlijeđena", ističu Prijatelji životinja i dodaju da su takozvani psi samošetači u stalnoj opasnosti od stradavanja u prometu, a njihovi skrbnici krše zakon i time ugrožavaju sigurnost i život i psa i drugih sudionika u prometu.

"Izražavamo veliko žaljenje što je nesretni pas skončao život na ovaj grozan način, a sve se moglo izbjeći odgovornim ponašanjem građana", smatraju Prijatelji životinja.

Pas kojeg je pregazio tramvaj Foto:Prijatelji životinja

Iz ZET-a su za Jutarnji rekli kako su internom istragom i uvidom u snimku videonadzora iz vozila ustanovili da vozač nije primijetio psa jer je nadzirao desnu stranu vozila zbog ulaska i izlaska putnika na središnjem gradskom trgu, a pri polasku pas je dotrčao s lijeve bočne strane tramvaja i podletio pod vozilo.

"Vozač nije bio niti svjestan događaja sve dok ga policija jučer nije kontaktirala i obavila razgovor s njim. S obzirom na visinu vozila, pas vozaču nije bio u vidokrugu i vozač ga nije mogao uočiti, a također mu ni putnici nisu ukazali na psa. Što se tiče sugrađanke koja je je mahala sa strane, vozač je pretpostavio da gospođa želi zaustaviti tramvaj kako bi ušla u njega, što su učestale situacije u prometu, no ulazak i izlazak putnika izvan stajališta nije dopušten iz sigurnosnih razloga, izuzev u izvanrednim situacijama", objasnili su iz ZET-a.

Pročitajte i ovo složena situacija Ovo je daljnja procedura u slučaju problematičnog učenika: "S obzirom na sve okolnosti..."

Pročitajte i ovo Rat na drugom kontinentu Još jedna zemlja zaprijetila: "I mi šaljemo vojnike i obavještajce u Ukrajinu"

Pročitajte i ovo Zgrožen napadom VIDEO Šokantna snimka koja je sablaznila svijet: "Kakvo traumatično iskustvo za bebu i majku"

Povezane teme