Tražili sonarom i iz zraka

Današnja potraga završena, tijelo nije pronađeno

Današnja potraga za nestalom Antoniom Bilić prekinuta je u 15 sati, a jedino će tijekom popodneva bespilotnim letjelicama biti snimljeno područje kanjona Krke, od brane Brljan do ušća rijeke Krke u Šibeniku.

Današnjom pretragom nije pronadeno tijelo nestale maloljetnice Antonie Bilić, izvijestila je PU šibensko-kninska. Sutra će na istome području biti nastavljena pretraga terena. Za Antonijom su danas tragali i slovenski ronioci sa sonarom.

Hrvatska vojska dvjema je bespilotnim letjelicama fotografirala cijeli tok rijeke Krke od slapa Manojlovac pa sve do ušća.  Naime, u trenucima kada je prema priznanju Dragana Paravinje ubio i bacio Antoniju u Krku razina vode bila je dva do tri metra viša, pa postoji sumnja da je tijelo, ukoliko je zaista bačeno u rijeku, voda odnijela daleko od mjesta počinjenja zločina. Došlo je i 12 pripadnika Oružanih snaga RH, koji su zaduženi za rad s letjelicama, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Kamion sa šest slovenskih vojnika došao je jutros na mjesto pretrage. Sa sobom su ponijeli i posebni uređaj koji se koristi pri traganju za nestalima u snježnim lavinama, ali i za pretragu dna vodenih površina, a koji bi trebao poslužiti za pregledavanje rijeke Krke i jezera Brljane. Riječ je o sonarnom uređaju kojeg će postaviti na čamac i pretraživati dno rijeke i jezera. Uređaj očitava sve veće oblike koje se nalaze pod vodom. No, tragači još jednom ističu kako potragu otežava vrlo nepristupačan teren i činjenica da se radi o ogromnom prostoru.

Slovenci došli na poziv Olivera Grbića

U trenucima kada je prema priznanju Dragana Paravinje ubio i bacio Antoniju u Krku razina vode bila je dva do tri metra viša, pa postoji sumnja da je tijelo, ukoliko je zaista bačeno u rijeku, voda odnijela daleko od mjesta počinjenja zločina 'Priključili su nam se vojnim čamcem i uređajem Side-scan Sonar Edge Tech 4900 kojeg posjeduje slovenska vojska, a služi za pretragu dna vodene površine. Sonar se spušta u dubinu od 10 posto ukupne dubine vode i radi po principu odbijanja zvukova o predmete koji se nalaze na dnu vodene površine. Na kompjuteru koji zaprima povratnu informaciju vide se obrisi predmeta s dna vodene površine. Uređaj evidentira frekvencije od 400 do 900 kHz. Ovaj uređaj uspješno je korišten u Sloveniji prilikom pretrage rijeke Drave i Soče', priopćili su iz MUP-a i dodaju da su Slovenci pozvani na prijedlog hrvatske specijalne policije i na poziv glavnog ravnatelja Oliver Grbića.

Time su u akciju traganja za Antonijom Bilić uključila i četvrta država.

Sonar 'vidi' sve u krugu 50 metara

Načelnik Sektora općeg kriminaliteta Predrag Brkopac kazao je kako slovenski vojnici još nisu započeli s radom, jer najprije moraju na teško pristupačno mjesto spustiti nenapuhani gumeni čamac, napuhati ga na obali te na njega postaviti opremu.

'Sonar je u mogućnosti detektirati predmete 25 metara desno i 25 metara lijevo od čamca, dakle u pojasu od 50 metara. Slovenci očekuju kako bi ovaj zadatak mogao biti obavljen u kraćem roku. Inače dubina jezera je od 10 do 12 metara, temperatura vode je oko 16 stupnjeva, a vidljivost je oko metar. No, to ne predstavlja problem', pojasni je Brkopac. Ukoliko sonar zamijeti na dnu, primjerice, debelu granu ili nešto drugo, ronioci tada kreću u zaron i pretražuju to mjesto, napominje, te ponavlja kako pretraga neće prestati sve dok se ne pronađu bitni tragovi.

U potrazi sudjeluje 130 osoba

U potrazi i dalje sudjeluje preko 130 osoba, dakle preko 110 pripadnika Interventne jedinice policije, Specijalne policije (ronioci), policijskih službenika Kriminalističke i preko 20 pripadnika Gorske službe spašavanja, te mani broja vatrogasaca iz Drniša.  Pretražuje se teren oko Brljanskog jezera prema hidrocentrali, nizvodno od lokacije koju je Paravinja označio u iskazu.Na mjesto pretrage jutros je došla i Antonijina sestra Ana Bilić. Upitala je policajce je li ima kakvih novosti, a kad su joj rekli da nema, uzdahnula je i otišla.

Jučer oko 15,30 sati policija je prekinula potragu za nestalom 17-godišnjom Antonijom Bilić iz Krički pored Drniša koja je nestala 7. lipnja ove godine. Pretragom terena na području od Oklaja do Kistanja nije pronađeno tijelo Antonije Bilić, iako je pretraživana lokacija koju je istražiteljima otkrio Dragan Paravinja. No, dva psa tragača bila su se zainteresirala za jedan trag. (J.G./M Vračić/Agencija Vlm)