Strava na autocesti: Autobus udario u betonski stup, 14 mrtvih

Četrnaest je osoba poginulo, a 30-ak ih je teže ili lakše ozlijeđeno u teškoj prometno nesreći slovačkoga autobusa koja se dogodila jučer poslije 6 sati na auto-cesti Zagreb-Split, između odmorišta Jadova i Zir.

Do nesreće je došlo između odmorišta Jadova i Zir, u smjeru Splita, doznaje se u službi 112 i Policijskoj upravi ličko-senjskoj.

Autobus slovačkih registarskih oznaka pun putnika istrgnuo je 20-tak metara čelične ograde kolnika i zatim udario u betonski stup nadvožnjaka.

Očevidom će se utvrditi je li uzrok nesreće umor vozača ili puknuće gume.

Neslužbeno se spominju neprilagođena brzina ili umor vozača koji je zaspao u vožnji. Autobus je bio star pa je i to činjenica koja će biti značajna za istragu.

Angažirane su hitne službe iz Gospića, Svetog Roka, Perušića, Otočca i Korenice.

U gospićkoj bolnici zbrinuto je najmanje 22 ozlijeđenih.

Od šest teško ozlijeđenih slovačkih putnika koji su zadržani u gospićkoj bolnici jedan je prevezen u riječki Klinički bolnički centar, doznaje se od dežurnog kirurga dr. Branka Garkovića.

Liječnik iz gospićke bolnice dr. Bojan Glažar rekao je da su hrvatske službe reagirale u rekordnom roku, za manje od 10 minuta bile su na mjestu nesreće, a koordinacija službi spašavanja bila je vrhunska i zahvaljujući njoj broj žrtava nije veći.

Ravnatelj Državne službe za spašavanje dr. Damir Trut izjavio je da su sve službe vrhunski odradile svoj posao. Državnoj službi dojavljeno je s tunela Sv. Rok o nesreći, nakon čega se brzo reagiralo uz vrhunsku koordinaciju svih službi spašavanja, rekao je dr. Trut.

Kako se doznaje od ravnateljice gospićke bolnice dr. Marije Ilijevske, u toj je bolnici još šest teško ozlijeđenih putnika koji su u politraumatskom stanju.

Tri su žene prevezene u Kliničku bolnicu 'Dubrava' u Zagrebu. Zasad su relativno stabilno s obzirom na teške ozljede te su na intenzivnoj skrbi, izjavio je dežurni liječnik dr. Božo Novak.

Riječ je o starijim gospođama u dobi od 64, 67 i 79 godina koje su pretrpjele teške prijelome ruku i nogu te nagnječenja organa, a podvrgnute su operativnim zahvatima, pri čemu su 79-godišnjoj pacijentici amputirane obje noge.

Dr. Novak je rekao kako će se njihovo intenzivno liječenje nastaviti te da nije moguće davati prognoze s obzirom na težinu ozljeda.

U autobusu slovačkih registarskih oznaka bilo je 49 putnika različite životne dobi koji su putovali na more.

Zbog ove tragične prometne nesreće ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević i glavni ravnatelj policije Marijan Benko posjetili su stradale u Općoj bolnici Gospić, a potom krenuli i na samo mjesto nesreće.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović od jutra je u Općoj bolnici Gospić i ravnatelju bolnice na raspolaganju je za sve potrebe.

Slovački ministar vanjskih poslova sletio u Zadar

Slovački ministar vanjskih poslova Jan Kubiš sletio je nešto poslije 18 sati u zadarsku Zračnu luku kako bi dočekao preživjele i ozlijeđene putnike u jutrošnjoj nesreći slovačkog autobusa na autocesti Zagreb-Split, nedaleko od Gospića.

Odmah nakon izlaska iz zrakoplova slovačkom ministru vanjskih poslova Janu Kubišu sućut je izrazio pomoćnik hrvatskog ministra vanjskih poslova Neven Pelicarić, a nakon toga slovački ministar je izjavio da je njegova zemlja šokirana tom teškom prometnom nesrećom.

'Nažalost, to je najveća tragedija u povijesti samostalne slovačke države', izjavio je ministar Kubiš i dodao da je slovačka Vlada odlučila sve preživjele i lakše ozlijeđene zrakoplovom večeras prevesti u Slovačku.

'Ovdje će ostati liječnici, psiholozi i drugi koji su sa mnom doputovali kako bi pružili pomoć onima koji su preživjeli nesreću a još nisu spremni za prijevoz u Slovačku te se nastavljaju liječiti u Hrvatskoj', istaknuo je ministar Kubiš.

Slovački ministar vanjskih poslova biranim je riječima izrazio duboku zahvalnost hrvatskoj državi na pomoći koju je pružila u spašavanju putnika iz slovačkog autobusa.

'Izražavam zahvalnost hrvatskoj državi, ne samo na nacionalnoj, nego i na lokalnoj razini, izražavam zahvalnost policiji, liječnicima, vatrogascima i svima koji su se uključili u spašavanje naših građana. Jako mi je drago da je Hrvatska tako reagirala', rekao je ministar Kubiš.

Neozlijeđeni i lakše ozlijeđeni turisti otputovali u Slovačku

Neozlijeđeni i lakše ozlijeđeni slovački turisti sunoć su oko 19,30 sati zrakoplovom slovačke Vlade otputovali u Slovačku.

Slovačke je turiste u zadarskoj Zračnoj luci dočekao slovački ministar vanjskih poslova Jan Kubiš. Do Zračne luke dopratili su ih liječnici iz gospićke bolnice i čelnici Državne službe za spašavanje.

Stjepan Mesić uputio poruku sućuti Ivanu Gašparoviču

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je poruku sućuti slovačkom predsjedniku Ivanu Gašparoviču u povodu teške prometne nesreće u kojoj je život izgubio velik broj slovačkih državljana, objavljeno je iz ureda predsjednika.

'Izražavam duboku sućut u svoje i u ime svih građana Hrvatske', napisao je u poruci hrvatski predsjednik.

Premijer Ivo Sanader uputio sućut slovačkom premijeru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader uputio je izraze sućuti slovačkom premijeru Robertu Ficu u povodu tragične prometne nesreće u kojoj su stradali slovački državljani.

'Poštovani gospodine Fico,

s dubokim sam žaljenjem primio vijest o tragičnoj prometnoj nesreći u kojoj su u Hrvatskoj živote izgubili slovački državljani.

U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno upućujem izraze duboke sućuti i poštovanja Vama, Vladi Republike Slovačke, a napose obiteljima poginulih u ovom tragičnom događaju', piše u premijerovoj sućuti.