Novi trend grijanja na tržištu

Budućnost grijanja: Veća učinkovitost, manji računi

PR Foto: PR
Ovaj sustav može smanjiti troškove grijanja do 50 posto

Otapanje ledenjaka, porast globalnih temperatura i razine mora, uništavanje ekosustava, iznenadne i sve češće oluje, poplave i šumski požari samo su neke od posljedica s kojima se suočavamo zbog porasta emisije stakleničkih plinova. Ove su pojave ne samo ekološke katastrofe, već i ozbiljne prijetnje za ljudsku civilizaciju.

Glavni uzrok klimatske krize je ljudsko djelovanje. Neprestani rast industrije, poljoprivrede i širenje infrastrukture diljem svijeta rezultiraju sve većom emisijom stakleničkih plinova, koji zarobljavaju toplinu u atmosferi i uzrokuju efekt staklenika, te ispuštaju prekomjernu količinu sitnih čestica.

Zabrinjavajući doprinos u emisijama stakleničkih plinova ima i sektor grijanja. Tradicionalni načini grijanja, koji se oslanjaju na fosilna goriva poput plina i loživog ulja, znatno doprinose povećanju koncentracije CO2 u atmosferi.

S druge strane, grijanje na kruta goriva, kao što su drva i ugljen, iako često percipirano kao "prirodnije" rješenje, također ima ozbiljne negativne posljedice. Osim što pridonosi emisiji CO2, spaljivanje ovih materijala oslobađa i velike količine krutih čestica u zrak.

Upravo je zbog toga jedan od načina da se ovom stane na kraj prelazak na održivije načine grijanja. Jedan od tih načina je grijanje dizalicama topline. One proizvode svoju energiju koristeći alternativni pristup tradicionalnim kotlovima i sustavima grijanja. Osim spomenutog smanjenja stakleničkih plinova, dizalice topline poboljšavaju energetski razred objekta i kvalitetu zraka. Predviđa se da će ovakvi sustavi grijanja u budućnosti doživjeti boom, a mnoge Europske zemlje dodjeljuju bespovratna sredstva za njihovo postavljanje.

Kako radi dizalica topline?

Dizalica topline je uređaj koji prenosi toplinsku energiju iz okoline u unutrašnjost objekta ili obrnuto, ovisno o potrebi. Njezin način rada funkcionira na obrnutom principu rada hladnjaka. Naime, hladnjak oduzima toplinu od hrane kako bi je održao hladnom te tu toplinu raspršuje u prostoriju. Dizalica topline, s druge strane, crpi toplinsku energiju iz okoline i prenosi je u unutrašnjost objekta za grijanje, hlađenje ili pripremu potrošne tople vode.

PR Foto:PR


Poznati proizvođač dizalica topline je Clivet, tvrtka s više od 30 godina iskustva u ovom sektoru. To iskustvo omogućilo je Clivetu da primijeni revolucionaran pristup i u stambenom sektoru, nudeći inovativne klimatizacijske sustave koji iskorištavaju prednosti tehnologije dizalice topline i jamče dobrobit tijekom cijele godine za sve tipove kuća u jednom sustavu. Prema Euroventu, europskom stručnom udruženju za grijanje, hlađenje i ventilaciju, 2023. godine Clivet je bio najprodavaniji brend dizalica topline u Hrvatskoj snage iznad 50 kW.

Financijska isplativost – računi manji i do 50%!

Jedna od najvećih prednosti Clivet dizalica topline je godišnja ušteda. Naime, dizalica u svom radu koristi oko 75 posto obnovljive energije iz prirode, a preostalih 25 posto je električna energija, što znači da se većina topline prenosi, a ne stvara. U usporedbi s plinskim bojlerom, koriste tri do pet puta manje energije, što u konačnici znači i račune manje i do 50 posto.

Maksimalna udobnost

Clivet dizalice topline također se ističu fleksibilnošću i tihim radom, što ih čini prikladnima za različite situacije, bilo da se radi o novogradnji ili rekonstrukciji, ugradnji u postojeći ili novi sustav.

PR Foto:PR

Njihov tihi rad omogućuje primjenu u svim stambenim područjima, a sposobnost rada u različitim klimatskim uvjetima čini ih univerzalnim rješenjem za grijanje i hlađenje, stoga ćete se u svom domu moći opustiti u bilo koje doba godine.

Više informacija o Clivet dizalicama topline možete pronaći ovdje.

 

Povezane teme