Više od devedeset posto proizvodnje završi na europskim stolovima jer egzotično voće koje dolazi iz Hrvatske ima bolji okus i izgleda od istog tog voća proizvedenog u zemljama iz kojih to voće originalno dolazi. Kako je to moguće? Ivan objašnjava:
'Ono što mi danas uberemo sutra isporučujemo što konkurencija ne može. Ako proizvod dolazi iz Novog Zelanda on mora putovati brodom mjesec dana. Mi voće i povrće beremo kad je zrelo, pa su okusom superiorni nad voćem i povrćem koje se bere zeleno i dolazi poluzrelo, bez okusa i mirisa. Naši su partneri to prepoznali'.
S obzirom da potražnju više ne mogu sami utažiti, surađuju sa sve više kooperanata diljem Hrvatske kojima garantiraju siguran otkup i cijenu pa svoj uspjeh zapravo šire i drugima. Za egzotično voće i povrće nema dogovorenih kvota, nema carine pri izvozu u EU, a zarada može biti puno viša nego kod klasične poljoprivrede.
Cijelu reportažu pogledajte večeras u Dnevniku Nove TV u 19.15 sati.