Meguru – prva EV rikša na svijetu

VIDEO: Velika modernizacija rikši

Slika nije dostupna
Rikše su tradicionalno prijevozno sredstvo diljem Azije. U početku su, ali u najvećem broju danas, rikše vukli ljudi. Vremenom je 'segment' osuvremenjen motorima, a ima i rikši na solarni pogon. No, EV rikša je totalni novitet na tržištu pa joj čak ni mi nismo uspjelli odoljeti.

Iz raznih filmova ili osobnog iskustva možete vjerovati da je vožnja rikšom veliko uzbuđenje te da se doslovce bojite za svoj život dok se neki totalno ludi vozač rikše majstorski provlači vozi kroz gusti promet, a dvotaktni motor vrišti glasnije od vas!

U vrlo bliskoj budućnosti više ništa neće nadglasati vaše urlike i jadikovke jer motor od 175 kubika polako odlazi u zaborav... Nasljednik je Meguru EV!

Japanske tvrtke Yodogawa i Kinki Knives Industries razvile su prototip trokotača na električni pogon i nazvali ga Meguru. Ova električna rikša ima čelični okvir obojan japanskim crvenim lakom dobivenim iz drveta koje zovu 'Lacquor tree' u čast na crvena Torii vrata na ulazu u japanska svetišta. Pod je od bambusa, a vrata ili bolje reći zavjese na stražnjim sjedalima izrađene su od japanskog 'washi' papira i izgledaju poput lepeze.

Vozač sjedi naprijed dok se straga nalazi klupa gdje se može smjestiti jedan ili dvoje putnika. Mali obrtnici iz Kyota bili su zaduženi za styling vozila s naglaskom na tradicionalne japanske motive.

Meguru pogoni električni motor sa jednom litij-ionskom baterijom, a za punjenje je potrebno samo dva sata vremena i standardna kućna utičnica... Maksimalna brzina jednaka je autonomiji vozila i iznosi oko 40 kilometara na sat.

U starim japanskim gradovima poput Nare ili Kyota gdje se nalazi mnogo starih hramova i palača, gdje stare jin-rikše još uvijek haraju ulicama, Meguru će se vjerojatno vrlo dobro uklopiti. Bambus i papir dati će osjećaj starinske izrade, a ljubitelji okoliša biti će posebno sretni što se mogu voziti u tradicionalnom vozilu s nula emisija štetnih plinova.

Kako bi vožnja u EV rikši bila ugodna u svim vremenskim prilikama (u zemljama gdje koriste rikše) rashladiti se može lepezom, a ugrijati dekom jer nema ni klima uređaj niti grijanje.

Japanci će za vlastiti Meguru u garaži morati odvojiti oko 1.200 američkih dolara. Baš nas zanima kako bi EV rikša prošla na Euro NCAP testiranju!!!