Grand Scenic

Svojeglav dizajn i bogata oprema

Slika nije dostupna
Ukoliko je riječ o monovolumenima, bilo da se radi o klasičarima poput Espacea, ili kompaktnim predstavnicima poput Scenica, Renault ima veliko iskustvo i isto takav uspjeh.

Spomenimo samo kako se prva generacija Scenica okitila titulom Europskog automobila godine. Grand Scenic je u biti Scenic, produžen za 22 centimetra, od kojih 6 otpada na produžen međuosovinski razmak. Ti dodatni centimetri naglašavaju njegovu ulogu obiteljskog automobila. Nešto veći zadnji prevjes je jedino, što ga vanjštinom razlikuje od manjeg brata.

Svojeglav dizajn je ostao dio Scenicovog karaktera i u ovoj generaciji, pa mada se može nazvati i konzervativnim u odnosu na neke Renaultove modele, sigurno će opet izazvati kontroverze. Materijala za raspravu ima napretek, a najpodložniji kritici mogli bi biti svjetlosni sklopovi. Prednji duboko zadiru u područje blatobrana i poklopca motora, što je na neki način postalo trend.

Dodirne točke s Meganom i Lagunom

Unutrašnjost ima nekih dodirnih točaka s obitelji Megan, iz koje je pobjegao, ali i s većom Lagunom. Odličnu ocjenu zaslužuje prema sredini pomaknuta ploča s instrumentima, zanimljive grafike. Najviše koristi od dodatnih centimetara imaju putnici na stražnjim, pojedinačno pomičnim sjedalima. Povećan je komfor, dok oni na dodatna dva, u trećem redu, o komforu mogu samo sanjati.

Ekološki karakter

Veći prostor iza stražnje klupe bolje je iskoristiti za prtljagu te je upitno koliko se ulaganje u dodatna sjedala isplati. Iskoristivi prostor može narasti i na preko 2000 litara, a jedina mu je mana neravna podnica. Dobro poznati 1.9 litarski common-rail dizelaš razvija 130 konja i 300 Nm okretnog momenta. S onim što nudi to je možda i najbolji izbor za ovaj Grand Scenic. Do stotke stiže za manje od 11 sekundi, a i 195 kilometara na sat je sasvim zadovoljavajuća brojka za obiteljski monovolumen.

Uz to dolazi i umjerena potrošnja, koja se u prosjeku zadržava ispod 7 litara. I time Renault potvrđuje svoj ekološki karakter. Pohvale zaslužuje i ovjes, a jedino pomalo sterilan upravljač kvari odličan dojam u vožnji. S cijenom od 185.000 kuna testni Grand Scenic je vrlo konkurentan. Uzmemo li u obzir mogućnosti motora i bogat paket opreme, ponuda Renaulta je sasvim u redu, i odnos uloženo dobiveno sigurno će zadovoljiti potencijalne kupce. Kvaliteta koju Scenic donosi u monovolumenski segment, postaje na neki način tradicija koje se ne odriče ni ova njegova produžena verzija.

Emisiju Automotiv možete gledati u njedjeljnom jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Povezane teme