Pametne prometnice

VIDEO Pogledajte kakvu autocestu Nizozemci počinju graditi ove godine

Slika nije dostupna
Nizozemska će sredinom godine početi s gradnjom futurističke autoceste, koja će aktivno komunicirati sa sudionicima prometa.

Koncept nazvan 'Smart Highway' (Pametna autocesta) razvio je Daan Roosegaarde iz tvrtki Studio Roosegaarde i Hijemans Infrastructure.

>> Tvrdoglavi Kinezi ipak iselili iz kuće nasred autoceste

'Vozio sam se tako jednog dana i ostao zapanjen cestama u koje ulažemo milijune, ali nikoga očito nije briga kako one izgledaju i kako se ponašaju. Počeo sam razmišljati o futurističkom Putu 66 (Route 66), u kojem tehnologija iskače iz računala i postaje dio nas', kaže Roosegaarde, a prenosi Fox TV.

Njegova ideja osvojila je nagradu Dutch Designer za najbolji futuristički koncept, a već su poduzeti koraci kako bi se ta futuristička cesta počela proizvoditi. Studio Roosegaarde razvio je i posebnu foto svijetleću boju, koja se puni na dnevnom svijetlu i svijetli do 10 sati tijekom noći.

'Slična je svijetlećim bojama kojima smo se igrali kao djeca, ali smo se mi udružili s proizvođačem boja i unaprijedili originalni koncept te boje', pojasnio je Roosegaarde.

Pametna autocesta prikazivat će indikatore vremena poput pahulja direktno na cesti, u trenucima kad će temperatura doseći određenu razinu te će na taj način vozače upozoravati na mokar i sklizak kolnik.

Studio Roosegaarde se nada kako će te inovacije pokrenuti potrebu za razvojem novih prometnica u budućnosti, jer danas se većina koncentrira na to kako napraviti naprednija vozila. Roosegaarde se nada i kako će se njegova ideja proširiti i na ostatak Europe, Aziju te s vremenom i na SAD.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook