Dobra strana kruha
Kroz povezivanje dugogodišnjeg Argetinog slogana „Dobra strana kruha“ i bogate tradicije pripreme kruha u Hrvatskoj, u suradnji s Konzumom i Mlinarom pokrenuta je inicijativa koja nadilazi običan pekarski proizvod, a njezin je cilj očuvanje domaćeg sjemena kao kulturne baštine i jednog od ključnih lokalnih resursa. U suradnji s renomiranom etnologinjom, dr. sc. Jelenom Ivanišević, kreiran je kruh koji simbolizira domaće porijeklo, napravljen od pšeničnog bijelog brašna, raženog brašna, kukuruznog parenog brašna i kiselog tijesta vlastite proizvodnje. Odabrane žitarice hrvatskih poljoprivrednika samljevene su u hrvatskim mlinovima, zamiješane i ispečene u pekari Mlinar, a tako ispečen kruh dostupan je ekskluzivno u prodavaonicama Konzuma.
Zašto je očuvanje sjemena važno?
Sjeme i biljke prilagođene specifičnim klimatskim uvjetima i okolišu predstavljaju ključnu zalihu genetske raznolikosti koja može pomoći poljoprivrednicima u održavanju stabilne proizvodnje hrane. Zaštitom i očuvanjem lokalnog sjemenja čuvamo bioraznolikost i raznolikost hrane. Upravo s tom težnjom učinjen je i važan prvi korak prema očuvanju lokalnog hrvatskog sjemena u Svjetskoj banci sjemenja u Svalbardu.
Duboko u Arktičkom krugu, zakopana u srcu planina i permafrosta, Svjetska banka sjemena Svalbard čuva više od milijun kopija najdragocjenijih sjemenki biljaka prikupljanih diljem svijeta. Pohranom sjemena i podrškom daljnjim istraživanjima »Instituta za etnologiju i fokloristiku« Argeta s partnerima osigurava da nam ove police jednog dana pomognu sačuvati naše odabrano domaće sjeme za buduće generacije.
Budite dio priče – pridružite se inicijativi očuvanja sjemena
I vi možete biti dio ove priče. Uz vašu omiljenu Argetu, uživajte u Hrvatskom kruhu, dostupnom ekskluzivno u Konzumovim prodavaonicama. Otkrijte više o ovoj inicijativi i saznajte priču Hrvatskog kruha na https://hrvatskikruh.argeta.com/