Oglas

Modernizacija strukovnog obrazovanja: „Zamišljeno je da RCK Faust – strojarstvo simulira stvarne uvjete u proizvodnji i ekonomiji“

PR Foto: PR
Regionalni centar kompetentnosti Faust - strojarstvo predstavlja temelj razvoju i modernizaciji kvalifikacija u redovnom strukovnom obrazovanju, obrazovanju odraslih kao i cjeloživotnom učenju.

Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, kao nositelj projekta, održala je 12. prosinca 2023. završnu konferenciju projekta Regionalnog centra kompetentnosti Faust – strojarstvo, uz podršku partnera projekta: Industrijske strojarske škole, Elektrotehničke škole, Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića, I. tehničke škole Tesla, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Visokog učilišta Algebra, Instituta za razvoj tržišta, Topomatike, Selectia, Hrvatske gospodarske komore i Grada Zagreba. Projekt RCK Faust - strojarstvo je pokrenut s ciljem unaprjeđenja i modernizacije strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj i jačanja povezanosti strukovnog obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada. Vrijedan je 6.413.934,94 EUR (48.325.792,79 HRK), a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

PR Foto:PR

Završnoj konferenciji projekta, koja se održala u prostorijama firme NKD, nazočili su predstavnici tehničkih škola, TVZ-a i predstavnici industrije kojima je ovaj projekt značajan zbog obuke postojećeg i budućeg kadra.

Zamišljeno je da Regionalni centar kompetentnosti Faust – strojarstvo simulira stvarne uvjete u proizvodnji i ekonomiji, tako da se što više smanji jaz između razvoja tehnologije i obrazovnog sustava. Dio nastave odvijat će se u Regionalnom centru koji simulira takve uvjete, stoga se nadamo da će znanje i kompetencije učenika biti bolje nego sada“ - kazao je Dubravko Diklić, ravnatelj Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića.

PR Foto:PR

„Tehnologija brzo napreduje, stoga je potrebno što više ovakvih projekata kako nas umjetna inteligencija ne bi prebrzo prestigla. Drago nam je da umjetna inteligencija postoji, ali ipak i mi ljudi trebamo biti prisutni“ - dodao je Diklić.

Okupljenima se ovom prilikom obratio i Marijan Blagus, nastavnik strojarske grupe predmeta Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića.

PR Foto:PR

„Nakon 20 godina uspjeli smo pribaviti najizdašniju opremu u području CNC i CAD/CAM tehnologije. Nabavili smo 12 najmodernijih simulatora, 6 edukacijskih strojeva i 4 realna industrijska stroja. Zamišljeno je da oprema bude korištena u sklopu nastavnog programa, ali i za realnu industrijsku proizvodnju, tako da učenici mogu na primjeru vidjeti kako uopće industrija funkcionira“ - istaknuo je Blagus.

O važnosti opreme i Regionalnog centra kompetentnosti na konferenciji je govorio Igor Brodarec, nastavnik strojarske grupe predmeta Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića.

„U sklopu projekta je planirana modernizacija Industrijske škole i Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića. Radi se kompletna modernizacija i prate se trendovi te ćemo učenicima pokušati pružiti nova saznanja, što ne bismo mogli bez novih tehnologija i nove opreme iz područja koja pokriva strojarstvo“ - zaključio je Brodarec.

PR Foto:PR

Regionalni centar kompetentnosti Faust – strojarstvo predstavlja temelj razvoju i modernizaciji kvalifikacija u redovnom strukovnom obrazovanju, obrazovanju odraslih kao i cjeloživotnom učenju, a planirano razdoblje provedbe projekta je od 29. prosinca 2019. do 29. prosinca 2023. godine.

Više o projektu na https://rck-faust.hr/

PR Foto:PR

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ove objave je isključiva je odgovornost Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije. Za više informacija o EU fondovima posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije http://www.strukturnifondovi.hr.