Dočeci nekadašnje političke elite

Kako je Josip Broz Tito slavio Nove godine

Slika nije dostupna
Osim za Dan Mladosti i 29. novembar, odnosno Dan Republike u staroj SFRJ velike fešte organizirale su se i za dočeke novih godina. Glavni autoritet u organiziranju nezaboravnih proslava bio je , tko drugi nego neponovljivi bon vivan Josip Broz Tito.

Ekipa Red Carpeta bila je u Beogradu gdje je saznala sve detalje o Jožinim dočecima, a usput je posjetila i izložbu fotografija 'Titove Nove godine'.

'Na svakoj Titovoj novoj godini nosile su se nekakve lude kape i šeširi, za koje sam kasnije otkrila da su ih kreirali poznati modni kreatori Jugoslavije. Na primjer u obliku autobusa, knjige, ribe koja proždire glavu, ovna... To je bio jedini vid ekstravagancije, pošto su svi bili obučeni u klasična svečana odijela.', izjavila je Ana Karić, kustosica izložbe.

Posebno je po pitanju mode bila zahtijevna Jovanka Broz koja je često znala vraćati haljine na doradu jer im je pronalazila različite mane.

No kustosica je iznijela i neke još zanimljivije detalje poput toga kako postoji dokument da je 1949. godine bio zabranjen Božić, kao i niz spisa o eliminaciji Djeda Mraza kao klerikalno boljševičku tvorevinu koja suviše sliči na Svetog Nikolu koji je 'došao' sa zapada.

Originalna ideja bila je da se uvede Nova godina kao glavni zimski praznik i da se izvrši personalizacija Nove godine u obliku mlade djevojke obučene u narodnu nošnju.

Povezane teme