24-godišnja Rima Fakih

Prvi puta u povijesti muslimanka postala Miss Amerike

Tko bi rekao da su Amerikanci za Miss Amerike odabrali djevojku koja nije platinasta plavuša umjetnog nosa, nazalnog govora i osakaćene inteligencije.

Na pobjedničkom postolju s krunom na glavi zasjala je Rima Fakih, 24-godišnjakinja čiji korijeni dozivaju Libanon, djetinjstvo ispisalo priču u njujorškom Queensu, a mladost u Dearbornu u državi Michigan koju je predstavljala na izboru za Miss Amerike.

Pobjedom na izboru Rima je postala prva muslimanka koja je osvojila titulu Miss Amerike, što zagovornicima pozitivnih promjena i tolerancije održava nadu u bolji svijet, pogotovo nakon što je na čelo Amerike stao Afroamerikanac.

>> FOTO: Pogledajte sve natjecateljice za Miss SAD-a 2010.

Pred žirijem na izboru Rima naglasila da je njezina obitelj kršćanska koliko i muslimanska, pa je tijekom života u Queensu pohađala katoličku školu. 2003. godine obitelj se odselila u Michigan, kada je Rimina ljepota odmah zamijećena, a ona koju godinu poslije okrunjena za najljepšu djevojku u državi.

Zapela za haljinu i umalo pala na glavu

Izbor za Miss Amerike ove godine se održao u lasvegaškom hotelu Planet Hollywood Resort & Casino, u prisustvu suvlasnika licencije Donalda Trumpa. Natjecanje je već tradicionalno bilo podijeljeno na tri dijela - izlazak pred publiku u kupaćim kostimima, u večernjima haljinama i dio pitanja-odgovori. Iako je Rima zapela za večernju haljinu, spotaknula se i umalo bradom tresnula o pod žiri to nije omelo da joj pokloni najbolje ocjene. U najosjetljivijem dijelu natjecanja, onome u kojemu trebaju nešto reći a ne samo se smješkati, Rima je dobila sljedeće pitanje: 'Mislite li da bi kontracepcijska sredstva (anti-bebi pilule) trebalo pokrivati zdravstveno osiguranje'.

'Da, vjerujem da bi trebalo biti pokriveno iz zdravstvenog osiguranja jer su to tablete kao i svake druge', odgovorila je Rima što je žiriju bilo sasvim dovoljno, jer su kao i kod ostalih djevojaka očekivali predugačko objašnjenje bez konstruktivnog odgovora. Rima Fakih pohađala je mičigensku školu za ekonomiju i poslovni menadžment nakon koje planira upisati studij prava, ali tek za godinu dana kada prođu sve obaveze koje ju očekuju kao Miss.