U 126. godini umro najstariji Kubanac

Slika nije dostupna
Benito Martinez Abrogan, najstariji stanovnik Kube i zvijezda vladinih napora u promociji zdravog života za najstarije kubanske građane, umro je jučer u dobi od 126 godina.

"Umro je popodne. Bio je u intenzivnoj njezi, ali je veći problem bila njegova poodmakla dob", objavili su iz bolnice Ciego de Avila u središnjoj Kubi.

Martinez, koji je propagirao dug i zdrav život jedući svježe povrće, nešto mesa, i tek ponekad, pijući malo alkohola, rođen je na Haitiju 1880. i emigrirao je na Kubu gdje je radio na plantažama šećerne trske, sudeći prema kubanskim dokumentima iz 1925.

Ipak, nema sasvim pouzdanog dokaza o njegovoj dobi jer nije posjedovao rodni list.

Vremešni djedica je bio učlanjen u kubanski "Klub 120", kojeg je osnovao Eugenio Selman, osobni liječnik kubanskog predsjednika Fidela Castra, želeći tako promovirati zdrav život i za najstarije stanovnike Kube. 

Martinez je imao slabo srce i pri hodu se koristio štapom, ali
nije nosio naočale i imao je vrlo dobar sluh.

Komunistička Kuba ponosi se povećanjem očekivane životne dobi svojih građana na prosječno 77 godina, što je sasvim izjednačuje s puno bogatijim industrijaliziranim nacijama i razvijenijim zemljama.

Najnovija studija govori da Kuba ima 2.500 stanovnika starijih od 100 godina, od ukupno 11,2 milijuna stanovnika, te da je među onima koji su premašili 100-tu većina žena.

Povezane teme