Svemirska letjelica 'Orion' vozi ljude na Mars

Slika nije dostupna
NASA je dala službeno ime "Orion" letjelici koja bi ljude u bliskoj budućnosti trebala vratiti na Mjesec, a potom odvesti i na Mars, barem se tako nadaju američki znanstvenici.

U NASA-i se nadaju da će Orion s vremenom postati veće ime od Apolla koji je letio 60-ih i 70-ih godina, pri čemu je ljude odveo i na jedini Zemljin prirodni satelit.

Ipak, Orion neće poletjeti prije 2014. godine. Njegova prva misija trebala bi biti let na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Tek nakon 2020. godine trebao bi se zaputiti prema Mjesecu.

- Jedan od poslova koje mi ovdje u NASA-i obavljamo je hodanje uokolo i davanje imena tehničkim uređajima, kaže voditelj projekta Skip Hatfield i dodaje da je to važno za realizaciju projekata.
 
Naziv letjelice pojavio se na internetskim stranicama još u srpnju, no NASA ga nije željela službeno objaviti do 18. kolovoza, kada je trebalo postati jasno koji će od dva kandidata, Lockheed Martin ili Northrop Grumman/Boeing, graditi letjelicu koja će naslijediti shuttle program koji bi se trebao ugasiti 2010. godine. 

Orion će imati promjer od pet metara i težiti će oko 25 tona. U njemu bi trebalo biti 2 i pol puta više mjesta nego u Apollu i osnovna mu je zadaća odvesti astronaute na Mjesec na dulji boravak, što bi trebala biti priprema za misiju na Mars. 

Letjelica će biti sposobna ponijeti šest osoba i teret na svemirsku stanicu, dok bi na lunarnu misiju mogla krenuti četiri astronauta. Povećanje kapaciteta za nemjerljivo zahtjevniji put na Crveni planet, planira se tek nakon povratka na Mjesec.

Svoj oblik Orion je posudio od kapsule Apolla, no sva tehnika i računalna tehnologija je suvremena i nema nedostataka kojima je obilovala tadašnja letjelica, tvrde NASA-ini stručnjaci. Bit će opremljena najboljim računalnim sustavima, izolacijom i sustavima zaštite putnika i održavanj života.
  
Konični oblik kapsule stručnjaci smatraju najprikladnijim i to prije svega za ulaske u atmosferu, pogotovo pri povratku s Mjeseca, kada će brod morati razviti veliku brzinu kako bi postigao optimalnu putanju za povratak na Zemlju.

Početkom ljeta NASA je objavila i imena raketa koje će novu letjelicu vinuti u orbitu - one se zovu Ares I i Ares V.