Foto: Jela iz 'Sotonine kuharice'

Putujući svijetom, naići ćemo na hranu za koju nismo ni mislili da postoji, a od same pomisli da je netko konzumira, istovremeno uživajući u njoj, okreće nam se želudac.

Pet sljedećih jela kao da je izašlo iz 'Sotonine kuharice'!

1. Escamoles podrijetlom iz Meksika
Jaja velikog crnog mrava (liometopum) koja se najčešće jedu u tacosima s umakom od avokada. Escamoles imaju okus po maslacu i orašasti su. 

2. Casu Marzu podrijetlom iz Italije
Sir od ovčjeg mlijeka koji je namjerno ispunjen sirnim mušicama čije prozirne ličinke skakuću uokolo. 'To je jedino jelo za koje vam je potrebna zaštita za oči, a ilegalan je na jedinom mjestu gdje ga ljudi žele jesti – Sardiniji' , rekao je Tim Cameron jedan do poznatih kulinarskih kritičara. 

3. Lutefisk podrijetlom iz Norveške
Tradicionalno norveško jelo od bakalara koje se nekoliko dana natapa u lužnatoj otopini, dok njegovo meso ne postane tako jako da može rastopiti pribor za jelo poput kiseline. 

4. Vino s mladuncima miševa podrijetlom iz Koreje
Vino od mladunaca miševa je tradicionalno kinesko i korejsko 'zdravo piće' koje ima okus po benzinu. Mali miševi uzimaju se iz okota i stavljaju se u boce s rižinim vinom, gdje ih ostavljaju da fermenitiraju 

5. Pacha podrijetlom iz Iraka
Kuhana ovčja glava - Pacha, također je jedno od neobičnijih jela. Kuha se mozak ovce ili krave s očima i jezikom. 'Oni koji znaju jesti, dobiju cijelu glavu, pa sami prebiru najukusnije dijelove', kaže Iračanin Khalid Jarrar. Poslužuje se s krastavcima, lukom i limunom, na kruhu namočenom u vodi. 'Ponekad ga pripremamo sa želucem ovce napunjenim rižom i mesom', rekao je Khalid.

6. Balut podrijetlom s Filipina
Jaja od patke koja se inkubiraju dok fetus ne postane pernat i kljunast, a nakon toga ih se kuha žive. Kosti jajima daju jedinstven hrskavi okus. Balut vole i u Kambodži.

Povezane teme