62 tisuće eura gram otrova crne udovice

Slika nije dostupna
Samo jedan gram otrova pauka crne udovice na tržištu stoji čak 62 i pol tisuće eura, nedavno su objavile njemačke dnevne novine.

Upravo se otrovna izlučevina koju proizvodi posebna žlijezda crne udovice nalazi među najskupljim sirovinama na svijetu, a tko posjeduje gram otrova tog opasnog pauka, koji je veoma rasprostranjen i u našim krajevima, u rukama ima pravo malo bogatstvo.

Naime, otrov crne udovice u razrijeđenom obliku prodaje se po 15 dolara po mililitru, dok samo gram čistog otrova može dosegnuti cijenu od čak 75 tisuća dolara, odnosno 62 i pol tisuće eura.

Crna udovica dobro je poznata u Hrvatskoj – još prošlog ljeta nizale su se dojave o pronalasku tog otrovnog pauka diljem obale, a posebice u Istri i na Kvarneru. 

Tako je sredinom srpnja prošle godine odlagalište pepela Termoelektrane Plomin zadesila prava najezda crnih udovica, a ubrzo je otkriveno da je odlagalište krcato njihovim gnijezdima.

Unosno tržište proizvodnje otrova već je otkriveno, tako u svijetu postoje prave farme koje se bave upravo uzgojem tih otrovnih paukova i proizvodnjom otrova u medicinske svrhe.

Otrov crne udovice čak je 14 puta jači od otrova čegrtuše, no toksičnost varira prema godišnjem dobu – hladnoća je smanjuje jer otrov pretvara u kiselinu Iskusni farmeri tvrde da gram otrova još rjeđih vrsta otrovnih paukova može dosegnuti još višu cijenu od otrova crne udovice. Žlijezde koje luče otrov kod pauka cijede se, a tako prikupljen otrov prodaje se medicinskim laboratorijima.

U tim laboratorijima znanstvenici iz otrova proizvode serume i nove lijekove. Crna udovica ima oko 0,02 miligrama suhog otrova, a bijela bistra tekućina sadrži toksalbumine i lipoproteine. Otrov djeluje na središnji živčani sustav i brzo se širi po tijelu.

Povezane teme