Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar ledene fronte

VIDEO Temperaturni šok i snježne pahulje zatekle Hrvatsku: Vatrogasci imali pune ruke posla

Aktualno Galerija Snijeg u Zagorju u travnju Snijeg u Zagorju u travnju Foto: DNEVNIK.hr/Screenshot Snijeg u Zagorju u travnju Snijeg u Zagorju u travnju Foto: DNEVNIK.hr/Screenshot Upozorenje DHMZ-a zbog vjetra Upozorenje DHMZ-a zbog vjetra Foto: DHMZ Vrijeme u Hrvatskoj; ilustracija - 1 Vrijeme u Hrvatskoj; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Vrijeme u Hrvatskoj; ilustracija - 2 Galerija 1/7 >>
Od ljeta do zime u nekoliko sati - tako bi se mogao opisati utorak. U dijelovima zemlje padao je snijeg, vjetar je rušio stabla u Zagrebu i Osijeku, a temperature su pale za više od 20 stupnjeva, pa su mnogi tražili zimske kapute.

U Đurmancu je pod snježnim prekrivačem ostao pčelinjak - ovakve nagle promjene temperatura stvaraju probleme u poljoprivredi.

"Dosta je mrtvih pčela od te temperature tak da nije baš dobro. Prognoze su za dalje da će biti loše vrijeme i niske temperature, mislim da ove godine od bagrema neće biti ništa", kaže Josip Krog, vlasnik OPG-a.

Temperaturni šok zatekao je Hrvatsku - do jučer su i Zagrepčani bili u kratkim rukavima, a u utorak su izvukli zimske jakne.

"Sad sam je izvukla natrag!", kazala je Sandra ekipi Dnevnika Nove TV.

"Jako je hladno i obukla sam se ko da je vani 20 stupnjeva, a fakat je hladno!", kaže Barbara.

A zbog vjetra opet problemi - vatrogasci su u Osijeku i Zagrebu imali intervencije

"Od 7 do 16 imali smo 20-ak intervencija. Najveći broj odnosi se na uklanjenje stabala grana zbog posljedica jačeg vjetra koji je bio u prvom dijelu dana", rekao je Igor Župančić, zapovjednik smjene JVP Grad Zagreba.

 Zagorje se zabijelilo

Najavljena promjena vremena stigla je u Hrvatsku. Iz DHMZ-a su upozorili i na jače oluje s grmljavinom, a u Zagorju je pao i snijeg! 

Naša čitateljica poslala nam je snimku iz Bednje, gdje se polako skuplja tanki bijeli pokrivač u travnju. 

"Jučer 28 stupnjeva, a danas jedan. Ne možeš vjerovati!" komentirala je čitateljica iz Zagorja. 

Snijeg pada i na zagrebačkoj gori - Medvednici, a zbog jakih udara vjetra žičara je izvan prometa. 

Problemi zbog vjetra

Vjetar stvara probleme i u Osijeku gdje ruši grane sa stabala. Osječki vatrogasci objavili su fotografije grana koje su se srušile na parkirane automobile.

I Hrvatski autoklub (HAK) je javio kako su zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar; dionica Jadranske magistrale (DC8) između čvorova Prapratno i Zaton Doli (obilazak: čvor Prapratno-ŽC6295 Ston-DC237 Zaton Doli-čvor Zaton Doli i obratno).

Na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s priključnim vozilom (I. skupina vozila).

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Senja, državnoj cesti između mjesta čvora Križišće (DC99) i lokalnoj cesti Kraljevica-čvor Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, kamp-prikolice i motocikle (I. skupina), a na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom mostu (DC102) zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu te osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom (I. skupina vozila).

Crveno upozorenje DHZM-a

Prema upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda u poslijepodnevnim satima, vrijeme na Kvarneru i u Velebitskom kanalu moglo bi biti izuzetno opasno, dok su riječka regija, Istra i splitska regija pod narančastim upozorenjem što znači da je vrijeme opasno, dok je u ostatku Hrvatske vrijeme potencijalno opasno.

Vrijeme u Hrvatskoj; ilustracija - 3 Upozorenje DHMZ-a zbog vjetra Foto: DHMZ

Vjetar srušio stablo na automobil u Zagrebu

U Zagrebu od jutra puše snažan vjetar. Jedno stablo na Slavonskoj aveniji na Žitnjaku srušilo se na parkirano vozilo, a pritom nije bilo ozlijeđenih, potvrdila je zagrebačka policija za DNEVNIK.hr te dodala kako su dojavu dobili poslije 11 sati.

  Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje

Državni hidrometeorološki zavod objavio je ranije upozorenje u kojem je upozorio na pad temperature i promjenu vremena.

"U našim krajevima sve jače će utjecati izražena termobarička dolina sa sjeverozapada s kojom će u utorak poslijepodne po visini naglo stići osjetno hladniji zrak, npr. na 1,5 km visine temperatura će se u svega pola dana s oko 12 °C spustiti na 0 °C. Pritom će se u prizemnom sloju stvarati ciklona sa središtem na sjeveru Italije, čiji će se frontalni poremećaji preko Hrvatske premještati tijekom utorka i srijede. Stoga će druga polovina travnja početi uz promjenljivo, nestabilno i osjetno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna. Primjerice, u unutrašnjosti će najviša dnevna temperatura u srijedu, 17. travnja biti oko 11 °C. Dakle, čak dvadesetak stupnjeva niže vrijednosti nego što su bile u nedjelju, 14. travnja kada su oboreni i neki travanjski rekordi, ali također i ispod prosječnih vrijednosti za navedeno razdoblje", objavio je Državni hidrometeorološki zavod.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene