Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjerena konzumacija

Pivo kao zdrav i prirodni proizvod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjerena konzumacija piva kao pića proizvedenog isključivo od prirodnih sastojaka razbija mitove o nezdravom i visokokaloričnom proizvodu.

Jedna od mnogih predrasuda koja se vezuje za pivo jest percepcija da je riječ o proizvodu koji deblja i uzrokuje pivski trbuh, koji ne sadržava prirodne sastojke te koji pripada u kategoriju isključivo muških pića. To potkrepljuje i posljednje istraživanje Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja o stavovima potrošača prema pivu, piću i pivarskoj industriji. Ono je pokazalo da prevladava dvojako mišljenje o ovom osvježavajućem i pjenušavom piću, uključujući određene društvene predrasude te prednosti njegove umjerene konzumacije. Stoga nije čudno da se pred potrošače postavlja hamletovska dvojba: piti ili ne piti pivo?

Pročitajte i ovo Ilustracija Broj oboljelih raste WHO poslao ozbiljno upozorenje o širenju zarazne bolesti: Može biti smrtonosna, ali se može spriječiti Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

Rezultati mnogih znanstvenih istraživanja dokazuju da je pivo potpuno prirodan, biološki uravnotežen proizvod i bogat izvor zdravih sastojaka poput vitamina, minerala i antioksidansa te zahvalan dodatak pri spravljanju raznih gurmanskih delicija, pa ga mnogi s pravom doživljavaju kao tekuću hranu. Činjenicu da se pivo može nazvati tekućom hranom dokazuje i energetska vrijednost jedne litre standardnog piva koja odgovara energetskoj vrijednosti litre punomasnog mlijeka, što dokazuje nisku kalorijsku vrijednost piva u usporedbi s drugim pićima poput soka ili vina.

Jedino što bi opravdalo percepciju piva kao visokokaloričnog napitka koji deblja i izaziva pivski trbuh jest njegova konzumacija u većim količinama nego što je organizmu potrebno. Međutim umjerena konzumacija ove nutritivno iznimno vrijedne namirnice, čiji su svi sastojci isključivo prirodnog porijekla, s četiri glavna prirodna sastojka – vodom, kvascem, sladom i hmeljom – u potpunosti je prikladna za uklapanje u zdrav način života. Iako se na prvi pogled može činiti da je izbor sirovina za proizvodnju piva vrlo ograničen, ovi se sastojci mogu spajati na bezbroj načina, a rezultat je toga oko 40.000 različitih piva u svijetu.

Dodatna je prednost umjerene konzumacije piva i niz korisnih zdravstvenih učinaka na zdravlje potrošača, posebice u prevenciji nastanka bubrežnih kamenaca i kardiovaskularnih bolesti te poboljšanju probave i metabolizma, prevenciji zloćudnih tumora, prevenciji kardiovaskularnih bolesti te sprečavanju pojave osteoporoze.

Upravo zbog toga Mario Valentić, popularni glumac poznat po sportskom i zdravom životu, umjereno uživa u osvježavajućem okusu piva nakon treninga, u dobrom društvu i uz dobru hranu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene