Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove brojke

Svemir ima tri puta više zvijezda nego što mislite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zvijezda u svemiru ima uistinu puno, no znanstvenici tvrde, kako ih zapravo ima još triput više.

Oni tvrde kako je broj zvijezda u svemiru značajno veći nego što se to prije mislilo, a takvog su mišljenja jer astronomi zapravo ne mogu pobrojati patuljaste zvijezde van naše galaksije, čija je masa manje od jedne trećine mase našeg Sunca, piše New York Times.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udaljena 4.200 svjetlosnih godina Astronomi promatrali rađanje zvijezde u 'realnom vremenu' Slika nije dostupna Nevjerojatna 3D simulacija VIDEO Astronomi rekreirali 13 milijardi godina evolucije svemira

>> VIDEO: Otkriven mikrob koji može preživjeti u arsenu

>> Novo Galileovo doba: Dramatična otkrića u kozmologiji i egzoplanetima

Ono što su astronomi, zgodno ali se ispostavilo krajnje netočno, napravili, jest da su pobrojali patuljaste zvijezde u Mliječnoj stazi i 'od oka' pretpostavili kako na svaku normalnu zvijezdu veličine Sunca, ili veću, dolazi 100 patuljastih zvijezda, kao što je slučaj u našoj galaksiji.

Rješili zavrzlamu?

No ipak, da stvari budu komplicirane po astronome, nisu sve galaksije poput naše, ima ih većih, manjih i drugačijeg oblika. Astronomi su stoga, bez prethodno provedene studije, jednostavno napravili procjenu, a sada ispada kako je ona drastično podcijenila broj zvijezda u svemiru.

Kako bi riješili zavrzlamu oko broja zvijezda u poznatom svemiru, znanstvenici Pieter van Dokkum, sa sveučilišta Yale i Charlie Conroy iz centra za astrofiziku Smithsonian u Cambridgeu, pronašli su inovativan način za prebrojavanje patuljastih zvijezda, koje ne mogu vidjeti van naše galaksije.

2000:1

Zbog činjenice da su nešto hladnije od normalnih zvijezda, patuljaste zvijezde imaju otisak određenih boja koje upijaju i isijavaju, i koji se razlikuje od onog kod normalnih zvijezda. Iako znanstvenicima niti to ne pomaže da zapravo vide patuljaste zvijezde, oni na taj način mogu izračunati koliko je patuljastih zvijezda potrebno da se pojavi jedan spomenuti otisak.

Upravo taj proračun, doveo je do nove procjene broja zvijezda u svemiru, koji je čak triput veći nego dosad. Otkrili su kako eliptične galaksije imaju omjer patuljastih zvijezda naspram normalnih od 1000 do 2000:1. To je znatno više od prijašnje procjene astronoma. Pretočeno u konkretne brojke, eliptična galaksija tako po novom izračunu umjesto oko 100 milijardi zvijezda ima zapravo trilijun ili više zvijezda.

'Solidna analiza, ali ima rupa'

Ipak, mjesta za sumnju u tu novu brojku isto tako ima, a uočio ga je profesor astronomije na kalifornijskom Institutu tehnologije, Richard Ellis. 'To su dobri podaci, vrlo solidna analiza, ali postoje i neke moguće rupe', rekao je. kao primjer moguće rupe u novoj teoriji, Ellis navodi kako Dokkum i Conroy svoj izračun isto tako baziraju na neprovjerenim pretpostavkama, a jedna takva bi bila da zvijezde u eliptičnim galaksijama imaju isti sastav, kao one u našoj galaksiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene