Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksperimenti mogu početi

Promatrali atome antimaterije punih 16 minuta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krajem prošle godine, znanstvenici koji rade na projektu ALPHA (Antihydrogen Laser Physics Apparatus) u CERN-u, napravili su veliko postignuće i uspjeli su proizvesti prvi atom antimaterije, kojeg su uspjeli promatrati samo nekoliko milisekundi, što je bilo dovoljno da potvrde kako se radilo o atomu antivodika.

U najnovijem pokusu, fizičari su uspjeli stvoriti više atoma antivodika i promatrati ih punih 1.000 sekundi (preko 16 minuta), što je 10.000 puta duže od prethodnih pokušaja, prenosi New Scientist. Kako im je to pošlo za rukom? Smanjili su drastično temperaturu antiprotona korištenih za stvaranje antivodika, što je umanjilo ukupnu energiju unutar magnetske 'staklenke', zamke kojom znanstvenici hvataju antimateriju.

Pročitajte i ovo Šefica CERN-a Fabiola Gianotti (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska postala pridružena članica CERN-a Šefica CERN-a: ''Hrvatski znanstvenici su uključeni u naša istraživanja već gotovo četiri desetljeća'' Slika nije dostupna Najveći laboratorij na svijetu Hrvatska 2019. ulazi u CERN, Divjak: "Otvaraju nam se prilike vrijedne 500 milijuna eura godišnje"

Ovako dugi periodi zadržavanja antimaterije mogli bi već znanstvenicima dati mogućnost i eksperimentiranja s istom tijekom narednih godina u potrazi za fundamentalnim znanjem o antimateriji i utjecaju gravitacije na antimateriju. Znanstvenici naime ne znaju kako se antimaterija zapravo ponaša pod utjecajem gravitacije. Spremnik pun antimaterije trebao bi pružiti odgovore barem na na neka osnovna pitanja.

Hvatanje antimaterije izrazito je osjetljiv postupak, a u slučaju antivodika konkretno, ne smije doći do dodira s atomom vodika, jer znanstvenici onda ostaju bez rezultata, pošto se dvije čestice instantno poništavaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene