Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici planiraju veliku studiju matičnih stanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici se pripremaju za veliku kliničku studiju u 2008. korištenja matičnih stanica kako bi se pomoglo pacijentima s ozljedama leđne moždine u Hong Kongu, Kini i Tajvanu da razviju nove stanice i živčana vlakna.

Matične stanice iz krvi pupkovine bit će ubrizgane u leđnu moždinu sudionika studije koji će također dobiti litij koji stimulira regeneraciju stanica, rekao je Wise Young, vodeći znanstvenik s područja neurologije koji se bavi ozljedama leđne moždine i profesor na sveučilištu Rutgers u New Jerseyu u SAD-u.

Pročitajte i ovo Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske Slika nije dostupna U Yellowstoneu Otkriće koje je ZAPANJILO znanstvenike

Znanstvenici sada daju litij dvadesetoro pacijenata u Hong Kongu u prvoj fazi ispitivanja sigurnosti i isplativosti. Litij je kemijski element za koji se vjeruje da pojačava obnovu stanica.

Pripremajući se za veliku studiju 2008, u kojoj će sudjelovati 400 pacijenata u 14 kineskih gradova, Hong Kongu i Taipeiju, liječnici su se nedavno dogovorili o metodi unošenja matičnih stanica u leđnu moždinu, rekao je Young.

Matične stanice izvučene iz podudarne krvi pupkovine, koja će biti uzeta iz javnih banaka krvi, biti će ubrizgane u leđnu moždinu pacijenata koji će također dobivati litij.

Ta bi procedura trebala pomoći pacijentima da njihov organizam razvije nova živčana vlakna i 'premosnice' - strukture koje omogućuju novim vlaknima da se ponovno povežu s drugim dijelovima leđne moždine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene