Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pazite što objavljujete na Twitteru

Zbog širenja panike na Twitteru prijeti im 30 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvoje Meksikanaca izazvali su veliku paniku kada su na Twitteru objavili da su naoružane osobe počele otimati djecu u školama

U Meksiku posljednjih godina traje rat narkokartela te je, prema nekim informacijama, u tim borbama u posljednjih pet godina ubijeno oko 35 tisuća ljudi, a sve češće možemo čitati o novim ubojstvima i pokoljima.

Pročitajte i ovo Susjedi pale svijeće na ulazu zgrade u Makarskoj gdje je nakon sukoba s muškarcem preminula 73-godišnjakinja Čeka se nalaz obdukcije Napadač na ženu u Makarskoj dobro poznat policiji: Pogledajte što je napravio nevjenčanoj supruzi Ilustracija Grupa Granica Potresne priče ljudi iz sive zone: Morala je roditi sama u šumi, dijete je umotala u svoju majicu

Kada se u jednom gradu u takvoj zemlji – koji je i sam često poprište takvih borbi, putem društvenih medija počnu širiti glasine da su naoružane osobe počele napadati škole i otimati djecu, jasno je da će se one shvatiti itekako ozbiljno.

Upravo se to dogodilo krajem kolovoza u Veracruzu kada su, nakon glasina koje su se proširile putem Twittera, roditelji djece u požurili u lokalne škole kako bi spasili djecu od navodnih napadača i otmičara. Nastala je velika panika koja je rezultirala s čak 26 prometnih nesreća, nakon kojih su auti ostavljeni na cesti jer su roditelji žurili u škole te su zagušene telefonske linije.

Srećom, nikakvih napada niti otimanja djece iz škole nije bilo, a policija je objavila da su za širenje panike putem svojih objava na Twitteru krivi 48-godišnji učitelj Gilberto Martinez Vera te radijska voditeljica Maria de Jesus Bravo Pagola.

Vera je optužen da je na ovom microbloging servisu širio glasine kako naoružane osobe otimaju djecu u lokalnoj školi te kako je šestero teenagera pregaženo u susjedstvu. Zanimljivo je da se ovaj incident zaista dogodio, no tužitelji su rekli da u njemu nisu sudjelovala djeca.

Odvjetnici optuženih tvrde da oni nisu započeli širenje glasina, već su samo prenosili informacije koje su vidjeli na internetu, a Pagola kaže da joj je nevjerojatno da je optužuju samo zbog retvitanja tuđih poruka.

Kako prenosi AP, taj dan su na ulicama Veracruza viđene jake vojne snage pa su stanovnici već sumnjali da se spremaju okršaji bandi, a kada su poruke o otmicama počele kružiti Twitterom, panici više nije bilo kraja.

Protiv 'terorista s Twittera', kako su ih prozvali neki mediji, podignute su optužnice za terorizam i sabotažu te im prijeti čak 30 godina zatvora. Ovaj slučaj prate i u Amnesty Internationalu u kojem smatraju da navedene optužbe krše slobodu izražavanja te za paniku koja je nastala krive općenitu situaciju i nasilje u Meksiku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene