Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagrijavanje donosi glad za još 200 do 600 milijuna ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dodatnih 200 do 600 milijuna ljudi na svijetu trpjet će glad, a 1,1 do 3,2 milijarde žeđ do 2080. zbog klimatskoga zatopljenja, zaključak je istraživanja Međuvladinoga panela o promjeni klime (IPCC).

Prema izvatcima iz izvješća objavljenoga u dnevniku The Age, stručnjaci smatraju da bi sedam milijuna stanovnika Zemlje mogle pogoditi poplave, a Veliki koraljni greben, najveći živi organizam na svijetu, mogao bi potpuno nestati za nekoliko desetljeća.

Pročitajte i ovo Pothranjeno dijete - 2 umiru od gladi "Dijete je prije dva mjeseca imalo 12 kg, a sada ima šest. Sačuvaj nas Bože od onog što dolazi" Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li kako ekstremni vremenski uvjeti utječu na opskrbu hranom? Odgovore donosi meteorolog Ivan Čačić

Istraživanje se treba objaviti idućih mjeseci i dopunit će četvrto izvješće koje će IPCC objaviti u petak u prigodi održavanja skupa u Parizu. 

Skupina prikuplja podatke o klimatskom zagrijavanju pod
pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Temperatura planeta već je porasla s 0,7 na 0,8 stupnjeva od 1900.
Ukoliko porast dostigne 2 ili 3 stupnja u odnosu na razinu iz 1900., području Amazone pod šumom u cijelosti prijeti uništenje.
Planet će "izgubiti bilošku raznolikost", ističe se u izvješću.

Za Veliki koraljni greben koji je uvršten u svjetsku baštinu to znači bezuvjetni nestanak. Bijeljenje koralja, pojava koja nastaje zbog ugibanja živih organizama koji daju boju koraljima, već je zahvatilo neka područja grebena zbog porasta temperature mora i kiselih kiša.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene