Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šesto čulo

Žabe mogu 'predosjetiti' potres

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici tvrde da žabe imaju sposobnost detektiranja potresa 'danima' prije nego se zaista dogodi. Tako je i prošle godine uoči razornog potresa u L’Aquili zabilježena masovna seoba žaba.

Navodno su 'obične' žabe 'povukle' na 74 kilometra udaljenosti od epicentra potresa u L’Aquili, koji je bio jačine 6.4 stupnjeva te je prouzročio velika razaranja u regiji. Talijanski su biolozi svoja zapažanja objavili u Journal of Zoology

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Dr. Rachel Grant s Otvorenog sveučilišta u Velikoj Britaniji proučavala je žabe u Italiji prije, za vrijeme i nakon razornog potresa. Na vlastito iznenađenje otkrila je da je pet dana prije potresa 96% mužjaka žaba napustilo jezero San Ruffino, unatoč činjenici da su bili usred sezone parenja.

Također je uočila da su sve vrste žaba potpuno nestale s tog područja 3 dana prije potresa, što doslovno znači da su čitave kolonije žaba otišle na sigurno mjesto prije razaranja.

Neki znanstvenici misle da žabe možda osjećaju opasne potrese iz poremećaja u ionosferi, jednom od slojeva atmosfere. U čitavoj je priči neobično i to što se ionosfera nekada povezivala s potresima nekoliko dana prije nego su se dogodili.

'Naše otkriće ukazuje da su žabe u stanju osjetiti pred-seizmičke promjene, kao što je oslobađanje plinova i nabijenih čestica te to koriste kao svojevrsni oblik uzbunjivanja od potresa', kaže dr. Grant.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene