Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici sve krivo izračunali

VIDEO: Sunčev štit slabi, svemirske zrake prijete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaštitno polje Sunca, odnosno heliosfera, koje štiti sve planete u našem sustavu pa tako i Zemlju, ubrzano se smanjuje.

Pročitajte i ovo Termometar U Zadru Nema kaznene prijave za turiste koji su djecu ostavili u automobilu na parkingu trgovine, iz policije objasnili i zašto Slika nije dostupna Vozači automobila izloženiji su riziku od raka kože

Ovu promjenu, koja zabrinjava znanstvenike zabilježio je NASA-ina NASA's Interstellar Boundary Explorer (IBEX) letjelica. To zaštitno polje oko Sunčevog sustava nastaje kada se nabijene čestice, koje putuju od Sunca prema rubovima našeg sistema, sudaraju s kozmičkim zrakama u međuzvjezdanom prostoru.

>> Sunčeva oluja paralizirat će Zemlju 2013. godine?

Ta interakcija, koja se događa izvan ruba našeg sistema, formira zaštitni mjehur, koji Zemlju i čitav Sunčev sustav štiti od potencijalno štetnog kozmičkog zračenja. IBEX je iznenadio znanstvenike, pokazavši kako je heliosfera iznimno promjenjiva i dinamična, odnosno da su procesi koji je stvaraju takvi.

Znanstvenici naučili da ništa ne znaju

'Ako smo bilo što naučili od IBEX-a dosad, to je da su naši proračuni o interakciji solarnog vjetra i ostatka galaksije u potpunosti pogrešni', rekao je David McComas, glavni istraživač IBEX-ovog programa, na NASA-inoj konferenciji za tisak, prenosi National Geographic.

Dosad se vjerovalo kako se ciklus sužavanja i širenja heliosfere veže za Sunčev ciklus aktivnosti, koji ugrubo iznosi oko 11 godina. No, kad su znanstvenici usporedili mape heliosfere u samo proteklih šest mjeseci, otkrili su kako se smanjila znatno više, nego što je to očekivano.

Više kozmičkog zračenja moglo bi ugroziti i astronaute u svemiru, odnosno znatno utjecati na njihov imunološki sustav, istaknuo je McComas.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene