Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne prognoze

Sunčeva oluja paralizirat će Zemlju 2013. godine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Sunčeva oluja, mogla bi paralizirati Zemlju i uzrokovati globalni kaos 2013. godine, upozorio je tim britanskih znanstvenika.

Takva oluja izazvala bi oštećenje električnih mreža, kolaps komunikacijskih sistema i rušenje aviona, a internet bi vjerojatno prestao funkcionirati. Takva je pojava prvi puta na Zemlji zabilježena 1859. godine, kada je Sunčeva oluja uništila telegrafsku mrežu u Europi i SAD-u, no tada još nije postojala razvijena električna mreža, niti je svijet bio toliko ovisan o struji, kao danas.

Pročitajte i ovo Klima uređaj držite se hlada Za velik dio Hrvatske izdana upozorenja zbog vrućina i sunca: Mnogi ih ignoriraju, a na tihu prijetnju se zaboravlja Romana Čeović I proljetno sunce je jako Kako se zaštititi od melanoma i koji su znaci upozorenja? Profesorica sa zagrebačkog KBC-a objašnjava na što treba obratiti pažnju

>> VIDEO: Urušio se dio Zemljine atmosfere

Nova katastrofa mogla bi pomalo ličiti na scene iz filma '2012', upozorio je tajnik u britanskom ministarstvu obrane Liam Fox, dodavši kako bi Sunčeva oluja, kao što je ona iz 1859., u modernom vremenu izazvala potpuni kaos, prenosi Daily Mail. Zbog mogućnosti ponavljanja te oluje, Fox je sazvao hitnu konferenciju u Londonu i pozvao znanstvenike, koji bi pomogli u izradi strategije, koja bi umanjila katastrofu.

On je naveo i da se 1989. dogodila mala Sunčeva oluja, koja je paralizirala električnu mrežu u kanadskoj pokrajini Quebec. Bivši američki savjetnik za obranu Avi Schnurr upozorio je da svijet ne smije čekati katastrofu i da mora odmah stupiti u akciju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene