Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi pobjednik Kranjske gore?

Slovenci napravili robota skijaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenci su svijetu predstavili robota uspješnog skijaša.

Robot koji skija, jedan je od mnogih projekta nastalog u Ljubljanskom laboratoriju za robotiku i dio je znanstvenog Instituta Jozef Stefan. Znanstvenici u laboratoriju trenutačno mukotrpno uče svoju kreaciju aktivnosti i reakcije koje bi trebao izvesti da bi izvršio određene zadatke, javlja Reuters. Nakon mnogo sati podučavanja, robot može analizirati određene aktivnosti i početi razumjeti uzrok i posljedicu određenih aktivnosti te donositi vlastite odluke u ograničenom okviru opcija.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

Robot skijaš ima kompleksni senzorni kontrolni sustav koji je ugrubo podijeljen između glave i nogu, po sličnim linijama kao i kod ljudi. Gornja razina procesira navigaciju i pogled, a donja razina odnosi se na stabilnost. 'Robot ima senzore i koristeći ih može komunicirati s okolinom. Glavni senzor je senzor za vid', rekao je znanstvenik Boris Nemec.

'Imamo USB kameru, koja šalje informacije robotu, i onda imamo senzore snage. Pod svakom skijom postoji montirana senzor za snagu koja omogućava robotu da vidi i osjeti snagu', dodao je. Kompleksan sustav senzora osigurava da robot skijaš može ostati stabilan i na podlozi koja nije predviđena za skijanje, a također izbjegava niz prepreka.

Robota skijaša možete pogledati u priloženom videu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene