Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prethistorijski tuneli

VIDEO: Šetnja labirintom piramide Sunca u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Betonski blokovi Bosanske piramide Sunca sve su vidljiviji, tvrde sudionici međunarodne radne akcije volontera 'MRAV Bosanske piramide 2010'.

Oni su posljednjih dana završili s čišćenjem postojećih arheoloških sondi na sjevernoj strani spomenute piramide, piše bosanski portal 24 sata.info. Počistili su travu i zemljane nanose, a sve više tih volontera sa sobom nosi pozitivne dojmove sa iskapanja u Visokom.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

To kontroverzno mjesto u BiH ima i velik broj video snimki, koje kruže internetom, a posebno je zanimljiv prethistorijski labirint 'Ravne'. Dvije godine intenzivnih istraživanja odlikuje primjenjena kombinacija klasičnih geo-arheoloških i visoko-tehnoloških metoda (satelitska snimanja, termalne analize, geo-radarske, seizmičke i elektromagnetne metode, 3D geodetsko-topografske mape visoke rezolucije). Desetine svjetskih eksperata nedvojbeno potvrđuju da se u središnjoj BiH krije vrlo važna arheološka lokacija u svjetskim razmjerima, stoji na internetskim stranicama piramidasunca.ba, posvećenim tom neobičnom lokalitetu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene