Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatno!

VIDEO: Ruka u tekućem dušiku bez posljedica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biste li stavili na djelić sekunde cijeli dlan u tekući dušik? Vjerojatno biste razmislili dvaput prije nego biste se odvažili na takvo što. No na samo djelić sekunde, ništa vam se ne bi dogodilo, a evo i zašto.

Pročitajte i ovo Ilustracija cjelodnevna nastava Počinje nova školska godina, a ovo su noviteti koji očekuju učenike Aligator mladiću odgrizao ruku koban susret Scena kao iz horor-filma: Otišao obaviti nuždu pa se susreo oči u oči s krokodilom

Fenomen koji možete vidjeti na priloženom videu zove se Leidenfrostov efekt, po Johannu Gottlobu Leidenfrostu koji ga je prvi proučavao još davne 1756. godine. Na priloženom videu može se itekako zorno vidjeti kako on izgleda u stvarnosti.

Ono što se zapravo događa u par trenutaka nakon inicijalnog kontakta kože i superohlađenog tekućeg plina na -195 stupnjeva Celzijusa, jest da se na taj djelić sekunde oko kože stvara izolacijski sloj mjehurića pare plina, koji u kontaktu s rukom instantno proključa i pretvara se u paru, jer je temperatura ljudske kože više od sto stupnjeva iznad točke ključanja tekućeg dušika, piše PopSci.com. No taj efekt traje samo djelić sekunde pa bilo kakvo duže zadržavanje ekstremiteta u tekućem dušiku i morali biste, u najmanju ruku, potražiti novu kožu zbog strahovitih ozeblina.

Sličan efekt postiže se i uranjanjem ruke u normalnu vodu pa zatim u otopljeno olovo, jer se stvara isti izolacijski efekt na samo djelić sekunde, što je dovoljno da se ona brzo uroni i izvadi. Kao napomenu valja istaknuti da se bilo koji od ova dva eksperimenta ne provode kod kuće, a kamoli bez nadzora stručnjaka i uz maksimalne mjere opreza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene