Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj nakon dvogodišnje misije

Snimka iz satelita prije pada na Mjesec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska svemirska agencija JAXA, objavila je slike i video iznimno visoke HDTV rezolucije, dramatičnog spuštanja njihovog satelita Kaguye na površinu Mjeseca, samo nekoliko minuta prije pada.

Pročitajte i ovo Drvo palo na muškarca i na mjestu ga ubilo Nije mu bilo spasa Smrt u šumi: Stablo palo na muškarca i na mjestu ga ubilo Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno

Kaguya je udarila u površinu mjeseca još 11. lipnja, no nekoliko minuta prije samog pada, satelit je počeo odašiljati slike i video visoke rezolucije nazad na Zemlju. Kako je satelit prije samog udara u Mjesec zašao na njegovu tamnu stranu, video je zatamljen i snimka udara nije zabilježena.

Kaguya je kontrolirano srušena na površinu Mjeseca nakon dvogodišnje uspješne misije promatranja Mjeseca, a ukupan trošak misije iznosio je oko 575 milijuna dolara. Zadatak satelita Kaguya, koji je težio tri tone, bio je mapirati topografiju i magnetsko polje Mjeseca. Ono što zapanjuje jest da je satelit napajalo samo 3,5 kilovata, što je ekvivalent dva obišna sušila za kosu. Istraživači se nadaju kako će podaci prikupljeni ovom sondom omogućiti daljnje rasvjetljavanje porijekla i evolucije Zemljinog prirodnog satelita.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene