Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vatikanski nekropolis otvara vrata posjetiteljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro će se turisti u Vatikanu moći 'spustiti u svijet mrtvih'. Novotkriveni nekropolis koji je bio mjesto pokapanja umrlih u vrijeme Rimskog carstva ovog će tjedan posjetiteljima otvoriti svoja vrata.

Nekropolis u Vatikanu otkriven je iskapanjem za uređenje parkirališta prije tri godine. Od tada se radi na njegovoj rekonstrukciji. Arheolozi koji rade na tom projektu kažu kako kipovi, gravure i mnogi drugi objekti koje su pronašli zakopane s mrtvima čine sliku 'malih Pompeja' na groblju. 

Pročitajte i ovo Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema

Mjesta ukopa čuvaju jednostavne ure u kojima se još uvijek nalazi pepo ukopanih, te raskošne sarkofage. Objekti unutar nekropolisa iz razdoblja su od vremena cara Augusta (23. godine prije Krista) pa sve do vremena cara Konstatina koji je živio u prvom dijelu četvrtog stoljeća. 

S posebno kunstruiranih šetnica posjetitelji će moći vidjeti i neke kosture, uključujući i dječije čija su tijela pokapana s replikama kokošijeg jaja. Arheolozi smatraju kako je jaje predstavljalo nadu u uskrsnuće ili ponovno rođenje. 

Na tom su mjestu s Rimljanima iz više klase pokapane i 'obične' zanatlije i obrtnici sa simbolima koji govore o poslu kojim su se bavili za vrijeme života. 

'Mjesta ukopa govore nam mnogo i o srednjoj klasi koja nam je do sada uglavnom izmicala' objašnjava Paolo Liverani arheolog koji radi kako savjetnik na iskapanjima. 'Ne možete graditi povijest samo na kraljevima i generalima' objašnjava Liverani. 

U nekropolisu je sahranjen i scenarist koji je radio u teatru s Pompeja, ozloglašenog po ubojstvu Julija Cezara koje se dogodilo u njegovoj neposrednoj blizini. Zatim osobni knjigovođa cara Nerona, poštar i jedan od mladih vitezova Rimskog Carstva čiji je grob ukrašen kipom čije su ruke sklopljene u znak molitve. 

Iskapanje je otkrilo i crno bijeli mozaik na podovima, te mnoge druge dekoracije uključujući satirične slike, slike boga Dionizija, antičkog zaštitnika plodnosti i vine, a pokraj njega naslikani su nasadi vinove loze. 

Vitez sklopljenih ruku u znak molitve smatra se jednim od prvih simbola kršćanstva. liverani objašnjava kako otkriveni nekropolis obuhvaća vrijeme kada je teško otkriti obilježja te religije, jer su za vrijeme Rimskog Carstva mnogi kršćani bili proganjani. Oni koji su ostajali za umrlima nerado su ostavljali simbole kršćanstva na njihovim grobovima iz straha od progona. 

Nekropolis se sastoji od nekoliko ulica, a sumnja se kako je u jednoj od njih 'skriven' i grob Sv. Petra.

Iskapanjem je otkriveno kako je nekropolis vjerojatno dio drugog nekropolisa otkrivenog 1950. godine, također za vrijeme rada na jednoj od Vatikanskih garaža u podzemlju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene