Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za promatranje sunca

Uspješno lansiranje satelita Picard

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Satelit Picard za promatranje Sunca uspješno je lansiran s rusko-ukrajinske lansirne rampe Dnjepr na kozmodromu Jasnij, na jugu Rusije, s dvama satelitima Mangom i Tangom, iz švedskog programa Prizma, priopćilo je francusko središte za svemirska istraživanja CNES.

Nakon lansiranja i odvajanja pogonske rakete počele su operacije postavljanja satelita u orbitu na visini od 725 km i provjere svih uređaja, ističe CNES.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Satelit ili raketa? Kim Jong Un ima novu ideju, no je li to samo krinka? Slika nije dostupna Stiže međunarodna osuda? SJEVERNA KOREJA PORUČILA SAD-U 'Spremni smo'

Picard će bez prekida promatrati Sunce kako bi pridonio boljem upoznavanju unutranje strukture naše zvijezde i utjecaja njezinih promjena na klimu na Zemlji. CNES je konstruirao taj mikrosatelit u suradnji s CNRS-om (Državni centar za znanstvena istraživanja) i belgijskom i švicarskom svemirskom agencijom.

Satelit je dobio ime po francuskom astronomu iz XVII. st., opatu Jeanu Picardu koji je prvi točno izračunao promjer Sunca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene