Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U svijetu loših stvari i vijesti

Twitter studija: Što nas čini sretnima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve smo nesretniji. Tako barem govori studija Sveučilišta u Vermontu, koja je pratila na milijarde poruka na Twitteru tijekom perioda od protekle tri godine.

Studija je objavljena u žurnalu PLoS One, a u njoj je proučeno preko 46 milijardi riječi iz čak 4,6 milijardi Twitter poruka, koje je napisalo 63 milijuna korisnika te društvene mreže. Te su poruke nastale između 9. rujna 2008. i 18. rujna 2011.

Istraživači su mjerili tmurne i vedre tweetove, dodjeljujući bodove sreće za više 10.000 riječi, od smijeha za koji su davali visokih 8.50 bodova, do pohlepe (3.06 bodova) i riječi terorist (1.30 bodova).

Analiza je pokazala ne samo da je sreća kod korisnika Twittera pala u generalnom smislu od 2009. godine, već da je otpočetka ove godine doživjela još nagliji pad. Smrt Osame bin Ladena 2. svibnja bio je najnesretniji dan u čitavoj studiji, koja obuhvaća 33 mjeseca.

Prema istoj studiji, program američke vlade za izlazak iz krize TARP prouzročio je višetjednu depresiju kod korisnika Twittera, a najniža točka dosegnuta je 29. rujna 2008. godine, kad je Dow Jones izgubio rekordnih 777,68 bodova na indeksu burze.

Pandemija svinjske gripe u 2009., smrt Michaela Jacksona, smrt Patricka Swayzeja, poraz Engleske na svjetskom prvenstvu te brojne prirodne katastrofe u prošloj godini, sve to je uzrokovalo veliki pad sreće. 'Čini se kako sreća sve niže pada', rekao je Peter Dodds, glavni istraživač spomenute studije.

Osim sreće, istraživači su pratili i promjenu raspoloženja na godišnjoj, mjesečnoj i dnevnoj bazi. Tako smo najsretniji subotom, a sretni smo i u petak i nedjelju. Najnesretniji nismo u ponedjeljak, već u utorak, pokazala je studija.

Ako vas zanima najdepresivniji sat u danu, onda je to između 22 i 23 sata popodne, dok smo najsretniji između 5 i 6 sati ujutro.

Blagdani nas, naravno čine sretnijima i podižu nam raspoloženje, pogotovo Badnjak i Božić, Stara i Nova godina, Valentinovo te Uskrs. Nadajmo se da će sreća barem malo narasti u idućoj godini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene