Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici predložili

Twitter kao sustav uzbune za epidemije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Microblogging servis i društvena mreža koja se temelji na razmjeni kratkih poruka - Twitter - može poslužiti i kao sustav uzbunjivanja za epidemije, ocijenila je skupina multidisciplinarnih znanstvenika sa sveučilišta u Londonu.

Znanstvenici su na tu zamisao došli pošto su utvrdili da je između svibnja i prosinca 2009. na Twitteru bilo postavljeno oko tri milijuna poruka na engleskom koje su sadržavale riječ 'gripa'. Svoju su zamisao predstavili u utorak na kongresu u Beču o zaraznim bolestima gdje se okupilo oko 8000 stručnjaka iz cijelog svijeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Društvene mreže Nakon presude: Građani Čačića pozivaju na ostavku Slika nije dostupna Odgovaraju na napade Pentagon predstavlja novu strategiju u obrani protiv hakera

'Kako je riječ o mediju u stvarnu vremenu, mogao bi nam omogućiti brz odgovor zdravstvenih vlasti u slučaju potrebe i izvanredne hitnosti', kazala je Parry Kostkova čija ekipa usko surađuje s Europskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti i Britanskim nacionalnim zdravstvenim sustavom (NHS).

Među 'tweeterima' su znanstvenici otkrili 12.954 poruke koje sadrže rečenicu 'Imam svinjsku gripu' ili 12.650 poruka 'Imam gripu'.

HNS smatra da bi s pomoću Twittera mogao tijekom Olimpijskih igara u Londonu 2012. obavijestiti posjetitelje o ambulantama, službama hitne pomoći, liječnicima specijalistima i zubarima.

Za razliku od Facebooka, gdje svi strogo drže zaključane svoje profile, fotografije i linkove te komuniciraju s uskim krugom ljudi koje (većinom) poznaju, kod Twittera nema skrivanja statusa, fotografija i drugih sadržaja. Na Twitteru se sve dijeli sa svima. Doduše, postoji opcija zaključavanja statusa, no to gotovo nitko ne čini.  (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene