Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samsung predvodi tržište!

Tko je popularniji – Androidi ili iPhone?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U trećem kvartalu Androidi su zauzeli više od 50 posto tržišta pametnih telefona

Kompanija Gartner objavila je izvještaj o stanju na globalnom tržištu mobilnih telefona za treći ovogodišnji kvartal koji pokazuje sve veću popularnost pametnih telefona te sve veću dominaciju Androida.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U samo četiri godine iPhone pokorio tržište Apple prestigao Nokiju i postao najveći proizvođač pametnih telefona

Ukupno mobilno tržište poraslo je 5,6 posto, dok je tržište pametnih telefona poraslo za čak 42 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine te je prodano 115,2 milijuna smartphonea. Od toga, više od polovice otpada na Androide – 52,5 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine udio Googleova mobilnog operativnog sustava iznosio samo 25,3 posto.

Treba napomenuti da je Android predstavljen prije samo tri godine, čime je uspjeh ovog operativnog sustava još i veći. Zanimljivo je da u Gartneru kažu da rast na tržištima Zapadne Europe i SAD-a nije bio tako velik kao što se očekivalo, a razlog za to nalazi se u činjenici što su brojni korisnici odlučili pričekati predstavljanje novih modela (poput novog iPhonea i Galaxy Nexusa) koje su kupili, odnosno će kupiti tijekom posljednjeg ovogodišnjeg kvartala (od listopada do kraja godine).

Tržištem pametnih telefona u tom je tromjesečnom razdoblju dominantno vladao Samsung koji je isporučio oko 24 milijuna uređaja, dok je Apple sa 17,3 milijuna prodanih telefona zauzeo drugo mjesto s 15 posto tržišta. Kada se gledaju operativni sustavi, Nokijin Symbian zauzeo je 16,9 posto, čime je zauzeo drugo mjesto ispred iOS-a, no situacija na ovom tržištu sigurno će se promijeniti u posljednjem kvartalu.

Naime, rekordna potražnja za novim iPhoneom koji bi se do kraja godine trebao pojaviti na velikom broju tržišta utjecat će na Appleov udio pa će ova kompanija sigurno preskočiti Symbian i pitanje je hoće li moći zaprijetiti Samsungu koji bi, na krilima Galaxy telefona, posljednji ovogodišnji kvartal ponovno mogao završiti kao vodeća kompanija na smartphone tržištu.

Od ostalih zanimljivih statistika iz Gartnerova istraživanja, treba još izdvojiti daljnji pad udjela BlackBerryja – prošle godine ovi su telefoni zauzimali 15,4 posto tržišta, a sada je taj udio pao na 11 posto, uz istu prodaju od 12,7 milijuna telefona te činjenicu da je Samsungov mobilni operativni sustav Bada zauzeo veći udio u odnosu na Microsoftov Windows Phone.

No, nakon predstavljanja novih Windows telefona – među inima i prvih Windows Nokia, za očekivati je da će u posljednjem kvartalu, ali i tijekom cijele sljedeće godine, udio telefona koji rade na Microsoftovom mobilnom operativnom sustavu samo rasti.

U budućnosti prvo mjesto i dalje će držati Android, daleko iza njega bit će Appleovi telefoni, dok će se udio Symbiana smanjivati.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene