Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nudi se bogata nagrada

Tko izumi 'Tricoder', dobit će 10 milijuna dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inovatori svijeta imaju jedinstvenu priliku učiniti fikciju iz 23. stoljeća, realnim dostignućem 21. stoljeća. Tko god napravi pravi 'trikoder' poput onog iz 'Zvjezdanih staza', osvojit će nagradu od 10 milijuna dolara!

Obavijest o nagradi obznanjena je na sajmu potrošačke elektronike koji se održava u Las Vegasu, a nagrada se zove 'Qualcomm Tricorder X Prize'. Trikoder kojeg tek treba izumiti, mora biti u stanju prepoznati set od 15 bolesti i težiti ne više od 2,2 kilograma, prenosi BBC. Povrh toga, mora biti izrazito mobilan te vrlo malo, ili uopće neintruzivan (da se njegovim dijelovima ulazi u ljudsko tijelo).

Pročitajte i ovo Jezero Mead NIJE PRVI PUT Sestre pronašle ljudske ostatke: Suša spustila razinu jezera, otkrivaju se mračne tajne Slika nije dostupna Brzo ga uhitili Maskiran u klauna prijetio bombom i pokušao oteti zrakoplov: "Odabran sam, želim vidjeti izvanzemaljce"

Prema tehničkom priručniku iz popularne serije Zvjezdane staze: Nova generacija, trikoder je prenosivi 'uređaj za otkrivanje, izračun i razmjenu podataka'. Prvi put taj se 'uređaj' pojavio 1966. godine u pilot seriji Zvjezdanih staza. Njime je liječnik iz budućnosti mogao dijagnosticirati bolesti kod pacijenta jednostavnim skeniranjem njegovog tijela.

organizatori nagrade nadaju se kako bi ona mogla potaknuti inovatore u svijetu da otkriju tajne tog sci-fi gadgeta. 'Vjerojatno sam prvi čovjek u Las Vegasu koji bi bio sretan da izgubi 10 milijuna dolara', rekao je predsjednik X Prize Foundationa, Peter Diamonds.

Zapravo, već postoje određeni uređaji koji otkrivaju kemijske znakove bolesti i pomažu u dijagnozi. No, trpanje te tehnologije u uređaj veličine trikodera pravi je izazov za inovatore. 'Ono što mi u laboratoriju koristimo, veliko je, poput automobila. Pravi izazov je strpati to u jedan maleni uređaj', pojasnio je profesor Jeremy Nicholson, šef odjela kirurgije i liječenja od raka na londonskom Imperial Collegeu.

'Izaovi su: Što možete otkriti, koje uzorke možete prikupiti i kako ćete to sve strpati u jedan gadget. Mislim da nitko neće dobiti tu nagradu u skoroj budućnosti', zaključio je Nicholson.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene