Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Genetički inženjering

Svinje će riješiti problem transplantacije organa?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici tvrde kako bi za manje od 10 godina mogli kreirati svinje s ljudskim srcima, plućima i drugim organima koji će uvijek biti dostupni za transplantaciju.

Znanstvenik Robert Winston namjerava stvoriti genetički modificiranu svinju koja bi, kako vjeruje, mogla riješiti problem čekanja i nedostataka prikladnih organa prilikom transplantacije. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U VRHU EUROTRANSPLANTA Uspjeh Hrvatske o kojem jedna od najrazvijenijih zemalja Europe može samo sanjati Slika nije dostupna KONTROVERZNI PROJEKT U SAD-u Hoće li ljudske živote spašavati 'svinjski Frankensteini'?

I premda je istraživanje i projekt u ranoj fazi, Winston smatra da bi tako 'uzgojeni' organi mogli biti dostupni već za 10 godina.

'Svakih 15 minuta u svijetu jedna osoba treba transplantaciju' kaže Winston. 'Nedostaje organa i ako čekate na transplantaciju, doslovce čekate da netko pogine u prometnoj nesreći kako biste dobili odgovarajući organ.'

Samo u Britaniji 8000 osoba čeka na listi za transplantaciju. Oko 7000 čeka na bubreg, 300 na jetru, 225 na pluća i 100 na srce navodi Daily Mail.

Winston smatra da će organi postati dostupni i jeftini jednom kada se stvore genetički modificirane svinje. No iz PETA-e tvrde kako postoje ogromne prepreke za ovo istraživanje, uključujući i velik rizik po ljude te ogromnu patnju tako stvorenih životinja.

Winston tvrdi da se radi o svinjama koje bi bile 'humanizirane' tako da ljudsko tijelo ne bi odbacivalo njihove organe. To uključuje ubrizgavanje koktela gena u mužjake kako bi im se izmijenila sperma, nakon čega bi se parili s normalnim ženkama koje bi okotile genetički modificirane praščiće.

Ako se upotrijebe pravi geni, ključne molekule s površine svinjskih organa bile bi 'humanizirane' i na taj bi se način sakrilo životinjsko porijeklo transplantiranih organa.

'Humanizirani' organi također bi mogli biti korišteni za testiranje novih lijekova čime bi se spriječio rizik od opasnih reakcija pri ljudskoj uporabi.

Winston, koji je u Britaniji doživio osude i pokušaj zaustavljanja istraživanja, kaže kako oni koji jedu meso ne bi trebali imati primjedbi na korištenje životinja u svrhu spašavanja ljudskih života.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene