Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak kraja svemirskog programa

VIDEO: Discovery lansiran na svoj posljednji let u svemir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-in space shuttle Discovery lansiran je na svoju zadnju svemirsku misiju, prije odlaska u povijest.

Nakon višemjesečnih odgoda zbog tehničkih problema, raketoplan Discovery lansiran je u svoju posljednju misiju, tijekom koje će na Međunarodnu svemirsku postaju dopremiti i instalirati stalni višenamjenski modul, dodatnu platformu za znanstvene eksperimente ELC-4, te ključne rezervne dijelove.

Pri odbrojavanju je došlo do petminutne stanke, nakon što je jedan dužnosnik sigurnosti izvijestio da ne radi sustav na njegovu sučelju, no kvar je otklonjen i lansiranje je izvedeno po planu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U 4.50 sati Kraj jedne ere: Discovery kreće na posljednje putovanje Slika nije dostupna 11-dnevni let NASA posljednji put lansira Discovery, nakon povratka ide u muzej

Discovery je prvi od tri shuttlea koji će otići u mirovinu ove godine. Originalno je trebao biti lansiran još 5. studenog, no bilo je komplikacija s potpornim gredama unutar spremnika goriva.

>> Rusi se hvale: Ostajemo sami u svemiru

Problem je u međuvremenu riješen. S Discoveryjem je u svemir kernula i šesteročlana posada, zapovjednik Steven Lindsey, pilot Eric Boe, svemirski hodači Bowen i Alvin Drew te Michael Barratt i Nicole Stott. U orbiti će ostati punih 11 dana.

Početak kraja

Discovery će Međunarodnoj svemirskoj postaji donijeti novi skladišni modul, humanoidnog robota (poznatog kao robonaut 2), a donijet će platformu u kojoj će se držati rezervni dijelovi za izvan stanice, kao i dodatne zalihe i oprema. Bit će to 39. misija najdugovječnijeg NASA-inog shuttlea.

NASA planira lansirati shuttle Endeavour u travnju, a na ljeto i Atlantis. Posljednje slijetanje Atlantisa mnogi Amerikanci, a posebice djelatnici NASA-e dočekat će ožalošćeni, jer će to predstavljati kraj 30-godišnjeg svemirskog programa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene