Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bye, bye shuttle

Rusi se hvale: Ostajemo sami u svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja ove godine NASA će prestati slati ljude u svemir vlastitim sredstvima. Plan američkog predsjednika Baracka Obame jest da odgovornost za to preuzmu privatne kompanije. Dotad će Rusi preuzeti primat u slanju ljudi u svemir.

Od privatnih kompanija očekuje se da ponude jeftiniji način kako da američki astronauti idu u svemir. Ipak, nitko ne može sa sigurnošću tvrditi kada će privatne američke kompanije napraviti adekvatnu svemirsku letjelicu. U međuvremenu, Rusi uživaju u svojem nadolazećem 'trenutku slave' u kojem će biti biti jedina nacija koja ljude šalje u svemir, prenosi Russia Today.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S tri astronauta Svemirski brod Sojuz spojio se s ISS-om Slika nije dostupna Amerikanac, Japanac i Rus Nakon pola godine vratili se na Zemlju

>> VIDEO: Spektakularne snimke pripajanja Sojuza na ISS

NASA danas u 22.50 sati lansira posljednji shuttle u orbitu. Discovery i kompletan ljudski program istraživanja svemira tad će, što se SAD-a tiče, naglo stati. Sve dok privatne kompanije ne naprave novi svemirski brod. I jeftiniji, naravno.

Mnogim Amerikancima takav se razvoj događaja ne sviđa, no Rusima to savršeno odgovara, jer će njihov Sojuz u nadolazećim godinama biti jedino ljudsko prijevozno sredstvo u svemir. 'Kako se to moglo dogoditi? Mogli smo i do Mjeseca, imali smo krasnu opremu, a sad ćemo postati ništa više nego putnici u ruskom brodu. To je rana na naš ponos', zaključila je Marianne Dyson, bivša kontrolorka leta u NASA-i.

Bivši NASA-ini dužnosnici, znanstvenici, astronauti i američki zakonodavci, svi su zajedno negativno komentirali prekid ljudskog svemirskog programa u NASA-i. 'Za najveću svemirsku istraživačku naciju u svijetu, to je teško za prihvatiti', izjavio je John Glenn, prvi Amerikanac koji je lansiran u Zemljinu orbitu. Niti američki komičari nisu štedjeli riječi kako bi naglasili povrijeđen ponos Amerikanaca.

No, nije sve tako crno, jer oni koji trenutno rade s ruskim kolegama, poput astronautice Sunite Williams, imaju posve drugačije mišljenje o tome. 'Mi se ne natječemo, već radimo zajedno. Došlo je vrijeme za suradnju i učenje jednih od drugih. To je jednako dobro kao i utrka koju smo vodili u prošlosti', pojasnila je Williams.

Barack Obama možda je trenutno stanje i najbolje opisao. 'Više se ne nalazimo u utrci za svemir. Ono što je nekoć bilo globalno natjecanje, sad je postala globalna suradnja', rekao je. No jesu li ponosni Amerikanci spremni prihvatiti tu činjenicu? Bez obzira na njihov ponos, njihovi će astronauti ipak s osmjehom na licu nastaviti svoj put na rub svemira pa makar i kao putnici ruskog Sojuza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene