Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razina mora porasti će i do 9m

Studija o klimi: Razina mora i dalje raste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zadnjem međuledenom dobu, prije 125.000 godina, razina mora bila je 8 do 9,4 viša od današnje, a temperatura na polovima bila je 3 do 5 stupnjeva viša od današnje, po zaključcima nove studije koju je u srijedu objavio časopis Nature.

U istraživanju koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Harvardu i Princetonu, objavljenom usred summita o klimi u Kopenhagenu, iznose se više vrijednosti nego u zadnjem izvješću Gieca o toj temi, u kojemu je objavljen podatak da je razina mora u to doba bila 4 do šest metara iznad sadašnje.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali kada se obilježava Svjetski meteorološki dan? Odgovor otkriva meteorolog Čačić Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome

Robert Kopp i njegovi kolege izradili su statistički model na temelju brojnih mjerenja u različitim dijelovima planeta, s obzirom da porast razine mora prije 125.000 godina nije bio jednolik. 'Taj podatak pokazuje da je ledeni pokrov na polovima dugoročno osjetljiv na trajno zatopljenje, čak i uz razmjerno niske temperature', ističu. 'Ako su procjene Koppa i kolega točne, postoji opasnost da, kao odgovor na globalno zatopljenje od 1,5 do 2 stupnja Celzijeva, prosječna razina mora poraste za 7 do 9 metara' u odnosu na sadašnju razinu, piše u komentaru dvojice američkih stručnjaka, Petera Clarka i Petera Huybersa, također objavljenom u Natureu.

Odgovor ledenjaka na polovima na porast temperature proteže se kroz nekoliko stoljeća. Porast razine mora koji bi koncem stoljeća mogao premašiti metar, nastavit će se i nakon 2100. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene