Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predavanje dr. Puljića

Što će biti ako nas posjete izvanzemaljci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Moramo odbaciti osjećaj posebnosti i prihvatiti da je naša civilizacija tek u tinejdžerskoj fazi razvoja', rekao je prof. dr. sc. Ivica Puljak, sa Zavoda za matematiku i fiziku na splitskom FESB-u.

'Ljudska vrsta niti je smisao niti vrhunac evolucije, mi smo samo proizvod, doduše zadivljujući, jednoga dugog procesa prilagodbe na našu okolinu', rekao je prof. Puljak, podsjećajući da se samo u Sunčevu sustavu, u našoj galaksiji, nalazi 100 milijardi zvijezda, a ovo je tek jedna od 100 milijardi vidljivih galaksija od kojih svaka ima oko 100 milijardi zvijezda, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Marijana i Ivica Puljak kažu - nije nepotizam U borbu za mjesto u Saboru ulaze i cijele obitelji: "Svaki dan se pitam što nam je ovo trebalo. Ali danas se svi trebaju aktivirati"

Mogućnosti za razvoj života na nekim drugim planetima oko nekih drugih zvijezda su stoga brojne. Oko svake zvijezde se ne može razviti život, no oko svake zvijezde postoji područje u kojemu se može razviti život, tzv. naseljiva zona. Takva je zona Mars, za koji još ne znamo je li se na njemu razvio život. Na pitanje: Ako postoji intelektualni život u svemiru, zašto nas dosad još nisu posjetili? 'Znanost još ne može dati odgovor, ali moguće je spekulirati. Ili nas još nisu stigli posjetiti, ili smo im potpuno nezanimljivi, ili su tu među nama', kazao je Puljak, spominjući ovu zadnju mogućnost tek u šali.

Pitanje je, međutim, što bi se dogodilo da se zaista otkrije intelektualni život u svemiru. 'U očekivanju tog događaja predlažem da za početak prestanemo ljude, a naročito djecu, svrstavati u ideološke kategorije, da prestanemo s ratovima i destruktivnim podjelama na rase, religije, nacije. Jer, u tom slučaju svi bismo bili samo jedna rasa, Zemljani', kaže ovaj znanstvenik, siguran da su takvi procesi u modernoj znanosti već počeli. 'Osim toga, što prije moramo odbaciti osjećaj posebnosti i prihvatiti da je naša civilizacija tek u tinejdžerskoj fazi razvoja', poručio je Puljak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene