Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čestitamo!

Spirit postaje najdugovječnija misija na Marsu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marsovi istraživački roveri, veličine kolica za golf, odavno su nadživjeli 'planiranu' misiju od 90 dana – obojica su u siječnju 'proslavili' šestu godišnjicu na Crvenom planetu!

Blokirani Spirit možda bi mogao od NASA-inog Vikinga preuzeti primat u najdugovječnijoj misiji na Marsu – mogao, ako je još uvijek 'živ'. No, ukoliko se pokaže da je Spirit nepovratno izgubljen u pijesku, veća je vjerojatnost da to sljedeći mjesec uspije njegovom blizancu Opportunityju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Složni unutar EU Pozivaju na jedinstveni zdravstveni sustav: ''Nedovoljno smo opremljeni za krizna stanja'' Problemi s vojnim helikopterima - 4 Potvrđeno Dnevniku Nove TV Opet problemi s vojnim helikopterima: Na obje letjelice u NATO misiji na Kosovu utvrđena neispravnost

Umjesto da zdvajaju nad životnim vijekom malih mobilnih laboratorija, u NASA-i su s velikim veseljem proslavili izdržljivost 'materijala' od kojih su napravljeni i koji uporno prkose negostoljubivim uvjetima, kakvi vladaju na Marsu.

No, zub vremena i teški uvjeti tek su u posljednje vrijeme počeli ozbiljnije nagrizati mala vozila. Spirit je prije godinu dana, još prije nego je zapeo u Marsovoj pješčanoj klopci, već izgubio kontrolu nad jednim od svojih šest kotača. U pokušajima izvlačenja, otkazao je još jedan kotač.

Nakon deset mjeseci upornih pokušaja, tim koji upravlja roverom u siječnju ove godine napokon je priznao poraz. No, domislili su se kako poraz pretvoriti u mogućnost pa su Spirit iz 'pokretne' preimenovali u Nepokretnu znanstvenu stanicu. Što ima prilično smisla: iako je ukopan u pijesku, Spirit i nastavio slati tisuće fotografija Marsovog okoliša. Tome valja pridodati i znanstvena dostignuća kao što je otkriće da kamenje i tlo pokazuje znakove intenzivne izloženosti vodi.

>> Obama: Možda bi ipak mogli na Mars
>> FOTO: Proljeće stiglo i na Mars

No, roveru koji se ne kreće, prijete mnoge opasnosti. I Spirit i Opportunity ovise o količini Sunčeve svjetlosti koje 'ulove' njihovi solarni paneli, ali i o povremenim pješčanim olujama koje te panele očiste od nakupljene prašine.

Spirit je s početkom Marsove zime ušao u 'hibernacijski mod' i 31. ožujka se nije 'odazvao' na pozive sa Zemlje. Unatoč prekidu komunikacije, NASA očekuje rušenje rekorda kojeg je postavio Viking 1. Naime, misija Viking je trajala od 20. srpnja 1976. do studenog 1982. godine, ukupno 6 godina i 116 dana.

U NASA-i možda još nekoliko tjedana neće znati je li Spirit 'preživio'. No, pokušavaju zadržati optimizam i još neko vrijeme odgoditi pisanje 'osmrtnica za robota'. Stoga, i mi držimo palčeve. Tko zna, možda će njegov blizanac 'nadograđene inteligencije' znati dostojno obilježiti veliki trenutak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene